Srednja škola Stjepana Sulimanca u Pitomači, jedinstvena u Hrvatskoj po količini projekata, ideja, radionica i praktične nastave u koju ulažu, dobila je iznimno vrijedan traktor za obradu svojih 25 hektara zemlje.
Kako nam je rekao ravnatelj Josip Ivoš, traktor je bio prijeko potreban za obradu njihovog zemljišta i uspjeli su ga dobiti preko natječaja Ministarstva poljoprivrede.
– Škola ima 25 hektara poljoprivrednog zemljišta, a dosad smo imali samo neodgovarajuću i zastarjelu mehanizaciju. Zato smo se javili na projekt Ministarstva poljoprivrede preko kojega smo nabavili novi, suvremeni traktor. Djeca će tako imati priliku učiti na najmodernijoj tehnologiji – zadovoljan je ravnatelj.
Radi se o traktoru Zetor Proxima HS 120, a vrijednost mu je 422.000 kuna. Prilagođen je za nastavu, tako da je opremljen dodatnim sjedalom za učenike koji će moći učiti od traktorskog operatera praktične lekcije iz obrade tla, sjetve, gnojidbe i žetve na različitim ratarskim kulturama. Tu neće stati, već planiraju novim projektima nadograditi mehanizaciju svim potrebnim priključnim strojevima za traktor, ali i izgraditi novo skladište.
– Jedan dio priključaka nabavit ćemo kroz projekt prekogranične suradnje koji provodimo s Obrtničkom školom u Koprivnici i s razvojnom agencijom PORA – istaknuo je ravnatelj Ivoš.
Istaknuo je i kako će nabavom traktora škola ostvariti uštede od nekoliko desetaka tisuća kuna godišnje koje će iskoristiti za ulaganje u nastavu.
– Mogućnost obrazovanja na najnovijim i najmodernijim poljoprivrednim strojevima i mehanizaciji sigurno će privući nove đake u poljoprivredna zanimanja – uvjeren je ravnatelj.
Ideja i ambicija u školi nikad ne nedostaje, a idući korak im je steći uvjete kako bi postali Centar kompetencija za poljoprivredu i agroturizam.
Podsjetimo, Srednja škola Stjepana Sulimanca jedna je od najmodernijih škola u državi, pogotovo po pristupu samoj nastavi i usvajanju znanja. Naime, svi smjerovi u školi imaju i neki oblik praktične nastave – automehaničari imaju svoju radionu, agroturistički tehničari iza školske zgrade dio nastave provode u plastenicima u kojima sami uzgajaju povrće, škola ima svoje pčele i proizvodi med, rade svoje vino, konobari vježbaju u praktikumu koji je zapravo pravi kafić, a kuhari pripremaju jela u restoranu u koji svatko može doći na ručak.