-1 C
Koprivnica
Petak, 22. studenoga 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
sezona slasnog voća

FOTO Jovanov štand pun je ogromnih lubenica, dnevno proda i tonu: Što je deblja, to je slađa i kvalitetnija, a kupci dolaze čak iz Bjelovara
F

Po danu zna prodavati po tonu lubenice, a na dvije rali proizvedu više od 50 tona

Ne propustite

Voće koje je definitivno znak ljeta je sočna i slatka lubenica. Sezona je sada već u punom jeku, a mnogi je kupuju kako bi se osvježili ovom poslasticom od ljetnih vrućina.

Zato svi oni koji prolaze Podravskom magistralom kroz Novigrad Podravski ondje mogu vidjeti već dobro znanog Jovana Obranovića iz Javorovca koji se 30 godina bavi uzgojem lubenica. Nemoguće ga je ne primijetiti kada po užeglom suncu prodaje ovo slasno voće.

– Imamo posađeno dvije rali koje daju oko 5000 komada. U svemu tome pomažu mi supruga i jedan djelatnik i svatko odrađuje svoj dio posla – kaže nam Jovan.

Proizvodnja je svake godine sve teža jer ima sve više kiše što se moglo vidjeti proteklih tjedana.

Jovan Obranović lubenice
Foto: Ivana Gazdek

– Kasnije onda rode i sve je teža proizvodnja zapravo. Njima paše više sunca, a ova godina je bila užasna. Tri puta smo sadili, puno je otpočetka propadalo. Prošla godina je bila bolja jer su ranije rodile, a ove godine kasnije. Gledam da što prije rode da se prije krene u prodaju i na vrijeme završi – pojašnjava.

Želi ih imati svježe svaki dan na stolu pa ih se zato i bere svaki dan, čak i nekoliko puta.

– Ako se beru ujutro, onda je rosno pa su prljave. Zato se beru podvečer tako da su mi za jutro svježe. Osim kad mi po danu nestane onda, onda se beru i po suncu – ističe.

Da su kupci zadovoljni plodovima, govore i odlične brojke. Po danu zna prodavati po tonu lubenice, a na dvije rali proizvedu više od 50 tona.

O tome kako prepoznati slatku i finu lubenicu, uvijek kaže isto.

– Nema prepoznavanja jer je to jedna sorta, odnosno najslađa lubenica koja ovdje najbolje uspijeva. Što je deblja to je slađa i kvalitetnija – poručuje.

Jovan Obranović lubenice
Foto: Ivana Gazdek

Kaže da se uspije zaraditi jer se sada dosta proda.

– Prije sam imao muke sa skladištenjem po hladnjačama, vozio sam lubenice voćarnama. To su sve problemi. Smanjio sam proizvodnju da mogu pretežno prodati na štandu. Sve što budem dao drugima, prepolovi se zarada. Mora se duplo više saditi da bi se isto zaradilo, ali je to veliko ulaganje u sjemenu, foliji, gnojivo, proizvodnji, radu i svemu – ističe

I on je osjetio poskupljenje na repromaterijalu, ali kaže da im druge nema.

Da ima odličan proizvodi, govori i podatak da ljudi dolaze sa svih strana.

– Ljudi su prezadovoljni. Iz Bjelovara mi dolaze ljudi jer nema svježih lubenica, osim onih po centrima. Nema domaćih i svježih. To je dokaz da su domaće i svježe najbolje – zaključuje Jovan.

Jovan Obranović lubenice
Foto: Ivana Gazdek
Jovan Obranović lubenice
Foto: Ivana Gazdek
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Najbolji od najboljih

Hrvatska sahara – Podravina adventure u velikom finalu izbora najboljih turističkih proizvoda

Proglašenje i dodjela nagrada u hrvatskom turizmu upravo se privodi kraju u sklopu Dana hrvatskog turizma u Opatiji, u...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×