compile

FOTO Križevci i ZEZ pokrenuli novu kampanju u sklopu projekta Križevački sunčani krovovi, Rajn: Težit ćemo da na svim pogodnim lokacijama instaliramo fotonapon i postanemo energetski otok

Nakon uspješno provedenog i od strane javnosti prihvaćenog projekta Križevački sunčani krovovi, Grad Križevci nastavlja dalje s projektom postavljanja solarnih elektrana po principu mikrozajmova.

13:12h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Nova kampanja u sklopu projekta Križevački sunčani krovovi krenula je danas, a na njoj je sudjelovala Sandra Vlašić iz udruge Terra Hub Croatia i zadrugarka Zelene energetske zadruge ZEZ, saborska zastupnica Sonja Čikotić, gradonačelnik Križevaca Mario Rajn, zastupnik gradske skupštine grada Zagreba Nenad Matić, vijećnik gradskog vijeća Vrbovca Stjepan Tvorić, Zoran Kordić upravitelj ZEZ-a, direktor Križevačkog poduzetničkog centra Tihomir Hodak, ravnatelji i predstavnici gradskih ustanova. Svi su oni došli da bi vidjeli kako se stvaraju kvartovi budućnosti u praksi, naglasila je na samom početku S. Vlasić.


– Križevci nastavljaju projekt Sunčanih krovova, očekuje nas još nekoliko inicijativa. Želimo postati energetski neovisni, drago mi je da cilj ostvarujemo s Zelenom energetskom zadrugom. Što se tiče energetskog otoka potičem sve na dijalog. Cilj događanja je da se vidi i doživi da ovo nije bauk. Važno je prepoznati važnost promjene klimatske paradigme. Tu je i projekt Compile koji nas stavlja na europsku kartu budući da smo pilot područje u zajednici od 12 partnera i 7 zemalja gdje očekujem i razmjenu znanja i primjenu dobrih praksi. Težit ćemo da na svim pogodnim lokacijama instaliramo fotonapon i postanemo energetski otok  – naglasio je Rajn.

Nakon uspješno realizirane prve sunčane elektrane putem kampanje grupnog ulaganja, Zelena energetska zadruga danas je pokrenula novu kampanju u sklopu projekta Križevački sunčani krovovi. Ponovno je omogućeno građanima da svojim vlastitim sredstvima financiraju sunčanu elektranu po modelu mikro zajmova.

Foto: Ivan Balija
Mario Rajn // Foto: Ivan Balija

Tom prilikom održano je događanje Kvartovi budućnosti na kojem je predstavljen europski projekt Compile, kao nadogradnja Križevačkih sunčanih krovova te je održan niz prezentacija i panel diskusija na temu uključivanja građana i javnog sektora u stvaranje samoodrživih javnih prostora.

Tijekom nove kampanje Križevački sunčani krovovi na krovu Gradske knjižnice Franjo Marković u Križevcima bit će instalirana sunčana elektrana koja će se financirati od strane građana po modelu mikro-zajmova, svaka fizička osoba s prebivalištem u Republici Hrvatskoj može postati ulagač davanjem zajma na period od 10 godina, unutar kojeg će im se ulog vratiti s kamatama.

Ulaganje u novu sunčanu elektranu u Križevcima odvija se preko prve platforme za grupno ulaganje u projekte obnovljivih izvora energije po principu mikro-zajma u Hrvatskoj – ZEZinvest koja omogućuje transparentno i jednostavno ulaganje u projekt. Uložiti se može na web stranici.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Ukupno 53 građana ulagača odlučilo je uložiti u prvu sunčanu elektranu u kratkom roku od 10 dana, a ZEZ dodaje da je interes građana za ulaganje gotovo četverostruko premašio potreban iznos.

– Sam naziv projekta Križevački sunčani krovovi ukazuje da nismo mislili stati na jednoj elektrani već nam je cilj imati više projekata sunčanih elektrana u rukama građana, te osobito želimo staviti naglasak na Križevčane kojima će elektrana ostati kao nasljedstvo za buduće generacije – naglašava voditeljica kampanje grupnog ulaganja Hajdana Rukavina.

Prikupljenim sredstvima kroz kampanju uložit će se u instalaciju sunčane elektrane snage 30 kW u vrijednosti od 170.000 kuna i postaviti je na krov Gradske knjižnice Franjo Marković Križevci. Građani ulagači mogu uložiti novce u projekt davanjem zajma Zelenoj energetskoj zadruzi kroz razdoblje od 10 godina, s kamatom od 3% godišnje. Zadruga će primati naknadu od ušteda potrošnje električne energije ostvarenih radom sunčane elektrane. Ista naknada će se koristiti za povrat zajma s kamatom svim ulagačima.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– Ulaganjem u obnovljive izvore energije pomažemo razvoju naše lokalne zajednice, čime pozitivno utječemo na cijelo društvo i kvalitetu života – dodaje Hajdana Rukavina.

Zelena energetska zadruga i Grad Križevci pokazuju da dobro surađuju i na razini europskih projekata, pa će tako u sklopu projekta Compile iz programa Obzor 2020 proučavati najnovije tehnologije poput blockchaina i algoritama temeljenih na umjetnoj inteligenciji za optimizaciju rada energetske mikro-mreže i formiranje energetskih zajednica u Križevcima.

Glavni nositelj i idejni začetnik projekta Križevački sunčani krovovi je Zelena energetska zadruga (ZEZ) uz podršku Grada Križevci.

Projekt Compile koji uključuje proučavanje najnovijih tehnologija blockchaina i algoritama umjetne inteligencije za optimalan rad mikro energetske mreže u Križevcima.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Ujedno, predstavljena je nova kampanja grupnog ulaganja u u fotonaponsku elektranu od strane građana po principu mikro zajmova. 

Nakon uspješno provedenog i od strane javnosti prihvaćenog projekta Križevački sunčani krovovi, Grad Križevci nastavlja dalje s projektom postavljanja solarnih elektrana po principu mikrozajmova. Također, Križevci će biti jedna od tri pilot lokacije u Europi na kojoj će se provoditi projekt Compile. 

Projektom će se zahvatiti područje bivše vojarne s fokusom na zgradu Razvojnog centra i tehnološkog parka gdje se planira instalacija kompenzatora jalove snage i izmjenjivača topline koji će u suradnji s postojećom fotonaponskom elektranom na krovu omogućiti jeftiniju energiju tvrtkama u Razvojnom centru i tehnološkom parku Križevci. Zajedno s dodatnom fotonaponskom elektranom koja se planira u okruženju i koja će se financirati po modelu mikrozajmova – u sklopu projekta u Križevcima će se proučavati najnovije tehnologije poput blockchaina i algoritama umjetne inteligencije za optimalan rad mikro energetske mreže.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Kroz projekt će se isto tako ispitati volja i interes na lokalnoj razini za osnivanjem lokalne energetske zajednice, odnosno udruženja građana, koji bi zajednički ulagali ili upravljali sunčanim elektranama. 

Projekt Compile financiran je od strane Europske unije iz programa Obzor 2020, čiji je cilj pokazati koje su mogućnosti energetskih otoka (mikro mreža) za dekarbonizaciju opskrbe energije, izgradnju zajednice te stvaranje ekoloških i socioekonomskih koristi.

U projektu s Hrvatske strane sudjeluje Zelena energetska zadruga, a grad Križevci izabran kao jedno od tri pilot lokacije u Europi gdje će se demonstrirati zadane aktivnosti. Projekt je započeo 1. studenoga 2018. godine i trajati će do kraja 2021. godine.

Ukupna vrijednost projekta Compile je 6,35 milijuna eura, dok na komponentu Zelene energetske zadruge i pilot lokaciju u Križevcima otpada 369.750 eura – prvenstveno na istraživanje, razvoj i visoku tehnologiju.

Projekt je svojevrsna nadogradnja započetog projekta Križevački sunčani krovovi koji je
započeo u 2018. godini kroz suradnju Zelene energetska zadruge i Grada Križevci provođenjem prve kampanje za financiranje sunčane elektrane po modelu mikrozajmova s
građanima. Projekt COMPILE je također dio veće priče o Križevcima kao energetski neovisnom gradu do 2030. godine na čemu Zelena energetska zadruga radi s gradom Križevcima i uz potporu građana.

Sve potrebne informacije za ulaganje u sunčanu elektranu nalaze se ovdje.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

čitam...