2.4 C
Koprivnica
Petak, 22. studenoga 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
obiteljska pivovara

FOTO Matija je pet godina kuhao pa u dogovoru s majkom Šteficom otvorio Draganovčanku i skuhao Podravec, prvo craft pivo s proizvodnjom u Koprivnici
F

Isprobavalo se, puno izlijevalo, srećom brojni prijatelji bili su spremni degustirali. E sad više nema toga, dok smo našli recepturu i otvorili firmu, više nema degustacija, to je bilo dok smo kuhali za sebe. Krenuli smo s distribucijom početkom prosinca, zasad smo zadovoljni, veli Matija

Ne propustite

Iako su obronci Draganovca poznati po proizvodnji vina, na njegovom rubnom djelu, na adresi Draganovec 12, već pet godina u dvorištu obitelji Hemetek razvija se pivska priča. Glavni i odgovorni u priči je Matija, koji je pred koji mjesec krenuo u ozbiljne poslovne vode, i to zahvaljujući majci Štefici koja je na svoje ime otvorila obrt, Obiteljsku craft pivovaru Draganovčanka.

Iz njihovog postrojenja od pred koji mjesec na tržište se plasira piva Podravec.

– Već pet godina se bavim kuhanjem pive iz hobija. Nisam prvi u gradu koji kuha pivo, ali je ovo prvo craft pivo koje se proizvodi u Koprivnici. Naši ljudi još nisu naučeni na craft, no oni koji znaju kakva je to piva, sigurno će biti zainteresirani za probati je i dati joj šansu – priča Matija kojeg smo omeli u procesu proizvodnje, odnosno kuhanja ječma.

– Trenutno ispiremo ječam da dobijemo količinu i isperemo slad. Sladovinu kuhamo i dodajemo hmelj, nakon kuhanja slijedi vrenje…u naše pivo ne stavljamo ni grama šećera, sve je prirodno – objašnjava Matija.

Podravec
Foto: Ivan Balija

Podravec se trenutno može piti na štandu kod gradskog klizališta te u tri koprivnička kafića.

– Zalihe još nemamo. Realno, radimo smanjeno, kapacitet nam je 1500 litara mjesečno.  Jedna smo od manjih craft pivovara i upravo smo po tome specifični, jer radimo jako malu litražu. Isto tako, možemo proizvesti sve što poželimo, možemo raditi i za druge,  proizvesti pivu po želji kupca – priča nam Matija.

U ovaj posao, koji je krenuo iz hobija, Hemeteki su uložili popriličnu svotu novaca. Nešto svojih, nešto dobivenih od Zavoda za zapošljavanje, pomogla im je i potpora Županije, a jedan dio su bila i kreditna sredstva. Oprema za kuhanje skupa je, a osim toga, uložilo se i u opremanje prostora.

– Sve što zaradimo, ulažemo natrag u proizvodnju. Primjerice, sad nam treba još jedan profesionalni fermentator čija je cijena oko 5000 eura. Ulog i investicija su ogromni, a nadam se da će i povrat biti kroz koju godinu. Mama je ovdje odigrala veliku ulogu, ona je nekad radila u staroj pivovari i bila je upoznata s procesom proizvodnje. Budući da je bila nezaposlena odlučili smo se na ovaj korak – veli Matija i ne skriva da je mama ta koja odrađuje 95 posto posla.

– Kuhanje piva je posao od pet posto, skuhati pivo je najlakše – dodaje.

Podravec
Foto: Ivan Balija

– On napravi sav kompjuterski dio, programira sve što treba, mlad je i tu se bolje snalazi, a ja preuzimam ostalo, kuhanje, čišćenje, spremanje. Nakon kuhanja ostaje nered, treba sve dezinficirati, pripremiti za flaširanje, pomažem pri punjenju, čepljenju, lijepljenju etiketa, ja uglavnom odrađujem drugu smjenu – kroz smijeh govori Štefica.

Hemeteki ne kriju da je početak njihove priče bio poprilično zanimljiv.

– Isprobavalo se, puno izlijevalo, srećom brojni prijatelji bili su spremni degustirali. E sad više nema toga, dok smo našli recepturu i otvorili firmu, više nema degustacija, to je bilo dok smo kuhali za sebe. Krenuli smo s distribucijom početkom prosinca, zasad smo zadovoljni – veli Matija, koji u budućnosti planira proizvoditi pivu iz podravske pšenice, dok ječam nabavlja iz Slavonskog Broda.

Matija je u cijelu priču krenuo iz znatiželje, educirajući se putem interneta. Danas je savladao kompletan proces.

– Svaki proces mora biti isti, nama se naravno može dogoditi još nekih malih odstupanja.  Naša piva ima 4,5 posto alkohola, naravno, što je više alkohola to je i veća cijena pive, a Podravec je kak i Podravci škrta piva – našalio se na kraju Matija.

Podravec
Foto: Ivan Balija
Podravec
Foto: Ivan Balija
Podravec
Foto: Ivan Balija
Podravec
Foto: Ivan Balija
Podravec
Foto: Ivan Balija
Podravec
Foto: Ivan Balija
Podravec
Foto: Ivan Balija
Podravec
Foto: Ivan Balija
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Uskoro velika obljetnica

Eminentni znanstvenici govorili o povijesti Eparhije, nagodinu međunarodni skup

U Križevcima se održao znanstveni skup pod nazivom „Križevačka eparhija. Povijest, kultura, nasljeđe“ kojem je cilj obraditi bogatu povijest...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×