Udruga Čuvarice kulturne baštine iz Kladara pripremila je tradicionalne proizvode od kukuruza – kruh, žgance s precvrtom slaninom, pogaču, cicvaru/zlevanku, lepinje, kukuružnjače, štruklje i pucance.
Pitomača je po deseti puta bila domaćin gastronomske manifestacije Dan pečenjakov, s ciljem očuvanja kulturne baštine, promocije lokalnih proizvoda te prikazivanja običaja pripreme i konzumacije domaćih delicija na bazi kukuruza.
Dečki z Dravske pokrenuli su priču s pečenjacima, a ove godine pridružila im se i udruga Čuvarice kulturne baštine iz Kladara koja je pripremila tradicionalne proizvode od kukuruza – kruh, žgance s precvrtom slaninom, pogaču, cicvaru/zlevanku, lepinje, kukuružnjače, štruklje i pucance.
Za piće su se pobrinuli vinari iz Udruge Aršanj koji su točili vino iz izvanredne berbe 2015. , dok su za glazbeni štimung bili zaduženi tamburaši Svirci moji.
Po prvi je put održano i natjecanje „Najbrži ruljač“. Zadatak je bio najbrže pojesti pečeni klip kukuruza premazan slasnom čokoladom. Najbrži je bio upravo jedan od dečki z Dravske. Novitet je bila i radionica u kojoj je izrađeno strašilo – čovjekov pomagač kod čuvanja kukuruza od ptica. Voditeljica radionice bila je Baka Ivka.
Kak je manifestacija i humanitarnog karaktera, ove su godine sredstva prikupljana za obnovu vukovarskog vodotornja.
Organizatori manifestacije su Općina Pitomača, Turistička zajednica Općine Pitomača, tvrtka Draft te dečki i cure z Dravske, koji su manifestaciju osmislili i pokrenuli, a sve je relizirano uz pomoć Braniteljske zadruge Zlatni vrtovi i Siniše Novosela, koji su osigurali pečenjake te Pyer audija.