Počela je izgradnja dugoočekivanog studentskog restorana i kafića na Sveučilištu Sjever, točnije Sveučilišnom centru u Koprivnici. Riječ je o projektu vrijednom oko tri milijuna kuna, a financira ga isključivo Sveučilište iz vlastitih prihoda. Nalazit će se samo 40-ak metara od glavne zgrade u kojoj se održava nastava.
– Zamišljeno je tako da će otprilike 2/3 zauzimati menza, a ostatak će biti kafić. Imat će sve ono što menze i imaju, kuhinju, liniju za uzimanje hrane te prostor za jesti. Također, u sklopu toga će vani biti lijepa, velika terasa. Moramo reći da će to značajno doprinijeti poboljšanju standarda za studente – kazao je Mario Tomiša, prorektor Sveučilišnog centra.
Rok za završetak radova je 100 dana te se očekuje da će menza s radom početi u listopadu, s dolaskom nove akademske godine. Uz to, očekuje se i izgradnja znanstveno-istraživačkog centra čija je vrijednost 38 milijuna kuna.
– Nabavili smo svu potrebnu opremu, imamo potrebne građevinske dozvole, projektu dokumentaciju… Znači, sve što je nadležno ministarstvo zahtijevalo od nas. Prošli smo prvi krug, čekaju se konačni rezultati. Inače, ako prođe, projekt u 100 posto financira Fond EU – objasnio je Tomiša.
Također, najesen u koprivničkom Sveučilišnom centru kreću novi sveučilišni diplomski studiji, a to su ambalaža, održiva mobilnost i logistika, medijski dizajn i novinarstvo. To će značiti 200 novih studenata uz 400-tinjak postojećih.
– Imamo i jedan novi preddiplomski studij, a to je tehnička i gospodarska logistika. No, studenti se na taj neće moći upisivati u ljetnom nego u jesenskom roku. Inače, u Varaždinu ga već ima. Mi čekamo odobrenje od ministarstva, ali vjerujemo da neće biti nikakvih problema oko toga – istaknuo je Tomiša.
S dolaskom novih studenata prorektor Tomiša očekuje novi zamah i energiju na Sveučilištu Sjever koje je, podsjetimo, prije dvije godine postalo javno sveučilište.