To je nekad bio jeftin kolač jer se koristila mast. Žene nisu imale novaca za dućan, za čokolade i bombone, a bilo je djece pa se gledalo da kod kuće bude kolača kao deserta, rekla je Đurđa Babec, članica društva žena Virje.
Cijelo Virje je u petak i subotu zamirisalo po prkačima. Tamo se održavala prva internacionalna turističko-gastronomska manifestacija nazvala Virovska prkačijda.
Pokazali su da se područje cijele središnje Podravine može pohvaliti bogatom tradicijom pečenja prkača za razne prigode.
– Prkači, prkačeci, drobni prkači, prkanci, prvkeci, sitni su kolači od tijesta koje se radi od brašna, masti, šećera, jaja i začina poput papra, cimeta, klinčeca i ruma – objasnila je Nada Matijaško, voditeljica Podravkinog Muzeja prehrane.
Dodala je kako naziv ovih kolačića najvjerojatnije dolazi od toga što se radi od prhkog tijesta.
Na prkačijadi se okupilo mnoštvo udruga žena iz Podravine, koje su na štandovima ispred društvenog doma prezentirale domaće prkače te se natjecale u njihovoj izradi.
– Volimo raditi kolače, a Prkačijada nam je važna zbog očuvanja te tradicije. To je nekad bio jeftin kolač jer se koristila mast. Žene nisu imale novaca za dućan, a bilo je djece pa se gledalo da kod kuće
bude kolača kao deserta jer slatko je slatko, a nije bilo za čokolade i bombone – rekla je Đurđa Babec, članica društva žena Virje.
Dražen Đurišević, predsjednik Stručno – organizacijskog povjerenstva kazao je kako je ovo dio trenda da se prezentira nešto, starinsko, autohntono i gotovo izumrlo.
– To nas je potaknulo da aktiviramo nešto što će se biti specifično za ovaj kraj i da ne prepustimo zaboravu ono što se nekad
radilo. Ovo je najbolji način jer naše domaćice, ili kako ih ovdje zovu ‘sokačice’, su samozatajne, a takva je vrsta kolača od cijele Hrvatske najbolja upravo u Podravini – napomenuo je on.
Prkači su specifični kolači koji se ne režu i koji su se, osim za domaću uporabu, radili i za svadbe i razne svečanosti, a i danas se pojavljuju, no ne u tolikoj količini.
– Na ovaj smo način natjerali žene da razmišljaju o tome, da ih počnu opet počnu pripremati. Mala prkačijada, koja je održana u petak, bila je fantastičan uvod, a održana je i radionica s djecom u vrtiću da i oni pomalo uče o tome. Na maloj prkačijadi takmičili su se četvrti razredi i curice su napravile kolače koji su oduševili žiri – ispričao je Đurašević.
Istaknuo je da je cijeli događaj bio tradicijski, jer su obučene u nošnje na kajkavskom ispričale na koji su način radile kolače.
U subotu su se takmičile udruge žena Podravine koje su se prezentirale na štandovima, a uz to su mogle vidjeti kako to rade drugi.
– Zato su tu vrsni slastičari iz Slovenije, Češke, slastičar iz Rusije te gost iz Indije koji sprema indijske kolače – rekao je Đurašević.
Mirko Perok, načelnik općine Virje, kazao je da je Prkačijada osmišljena kao međunarodni festival kolača – prkača.
– Prvu Prkačijadu organizirali smo u suradnji s Turističkom zajednicom Koprivničko-križevačke županije. Tu su eminentni vrsni kuhari koji su u vrhu europske slastičarske elite. Želja nam je da Prkačijada preraste u turisički proizvod, da se na njoj bazira naš virovski suvenir i uvjeren sam da ćemo u tom projektu i uspjeti – zaključio je načelnik ovu slatku priču iz Virja.
Prkačijadu je svečano otvorio dožupan Ivan Pal.