Berba krumpira, neizostavnog povrća na stolovima svakog kućanstva, polako počinje, a proizvođači zabrinuto gledaju u nebo.
Val velikih vrućina i tu čini svoje pa berba u punom obimu još nije počela, a kako nam kazuju, čekaju se oborine i hladnije vrijeme da se može krenuti u pravu berbu. Nadanja od ovogodišnjeg uroda vrlo su oprezna.
– Izgledalo je jako dobro, ali sad izgleda da bude i loše. Ove temperature izvana prže krumpir koji već truli u zemlji. Prije tri tjedna, recimo, nije bilo tako – objasnio nam je proizvođač krumpira Josip Branilović iz Međimurja koji sa suprugom Ljubicom svaki tjedan prodaje svoje proizvode na koprivničkom sajmištu.
On i supruga bave se proizvodnjom na veliko, a pod tom kulturom imaju četiri hektara. Sve što proizvedu prodaju na malo jer je suradnja s velikim otkupljivačima neisplativa. Osim koprivničkog sajmišta, prodaju i u Varaždinu te Čakovcu, a na placu su, ističu, cijelo ljeto, jesen i zimu.
Cijena je zasad 80 centi za kilogram, a ako berba pokaže da je vrijeme učinilo svoje, zasigurno će još i rasti.
– Krumpir beremo od početka svibnja, dakle mladi, pa sve do jeseni i sadimo više sorata, uglavnom istih koje kupci najviše traže. Imamo i nešto površina pod lukom, ali ga vjerojatno više nećemo saditi. Puno je to posla, ne možemo toliko raditi – zaključili su supružnici Branilović.
Josip Bednaić, proizvođač iz Bjelovara, redovan prodavač na koprivničkom sajmištu, također baš nije zadovoljan urodom krumpira.
– Godina je osrednja, ali nekako ćemo se snaći. Uvijek sadimo više različitih vrsta povrća pa kad jedna kultura zakaže, druga to pokrije i tako je svake godine – zaključio je Bednaić.