svaka čast

FOTO Pume pješače od Našica prema Varaždinu, a mi smo ih susreli u Globočecu Ludbreškom

Svečano otvaranje i imenovanje vojarne 7. gardijske brigade Puma u Varaždinu održat će se u četvrtak, 20. prosinca 2018. godine.

15:11h
0
Foto: Tihana Grašić
Foto: Tihana Grašić

Pripadnici 2. mehanizirane bojne Pume Gardijske oklopno-mehanizirane brigade pješice prolaze put dug 184 kilometara od vojarne u Našicama do vojarne u Varaždinu. Svoj put započeli su u Našicama, gdje im je punih 10 godina bila baza, a do Varaždina, gdje im je bila prva baza pa se simbolično vraćaju kući, proći će u sedam faza.

U četvrtak su prošli Slatinu,a u petak su stigli u Viroviticu. Prenoćili su u Svetom Đurđu, a već u subotu nastavili novu etapu, do Đurđevca.

-U koloni sjećanja i ponosa ima nas ukupno oko 200 i svi pješačimo s istim ciljem: prisjetiti se naših poginulih suboraca, ali i svih drugih hrvatskih branitelja koji su svoj život dali za Hrvatsku – rekao je voditelj hodnje, narednik Ivica Oršolić, napomenuvši da je svoj život na oltar Domovine položilo 92 pripadnika Puma.

Foto: Tihana Grašić
Foto: Tihana Grašić

– Osnutak 7. gardijske brigade bio je 23. prosinca 1992. godine u vojarni u Varaždinu. Brigada je ustrojena od pripadnika 5. bojne 1. gardijske brigade Tigrovi. Od osnutka do ukidanja kroz 7. gardijsku brigadu je prošlo oko 4100 djelatnih pripadnika te oko 450 mobiliziranih pripadnika. Preustrojem Oružanih snaga Republike Hrvatske, a prema novoj vojno-teritorijalnoj podjeli RH odlučeno je da se fuzioniraju dvije gardijske te je prema tome slijedilo i ukidanje 7. gardijske brigade 2003. godine. Od tada sve bojne unutar brigada s ponosom nose naziv brigade kao što to i mi s ponosom nosimo – naglasio je narednik I. Oršolić.

Istaknuo je kako njihova znamenita hodnja simbolizira povratak Puma iz Našica u Varaždin, nakon punih deset godina.

Foto: Tihana Grašić
Foto: Tihana Grašić

-Završetak hodnje Puma u Varaždin predviđen je u utorak, 18. prosinca, a na svom putu prema vojarni obilazimo brojna Spomen obilježja gdje odajemo počast poginulim hrvatskim braniteljima. Ono što nas posebno raduje je činjenica da će se 20. prosinca održati svečanost otvaranja i imenovanja vojarne u vojarnu 7. gardijske brigade Puma u Varaždinu. Držim da ćemo se na taj način barem malo zahvaliti našim poginulim braniteljima i članovima njihovih obitelji, ali isto tako i svim drugim braniteljima koji su prošli kroz 7. gardijsku brigadu- rekao nam je narednik Ivica Oršolić.

U  mjestu Sveti Đurađ na spomeniku poginulih hrvatskih branitelja Ivana Barčanca i Borisa Raletića pripadnici Puma danas su zapalili svijeću.

-Vrlo sam ponosan na način na koji će se 2. mehanizirana bojna Pume vratiti u Varaždin. Radi se o šestodnevnoj pješačkoj hodnji od Našica do Varaždina – rekao je zapovjednik bojnik Zlatko Iživkić.

Dodao je kako u prvih pet etapa u hodnji sudjeluje 40 pripadnika legendarnih Puma koje su iz Našica krenuli na 184 kilometara dugi put prema Varaždinu.

-Hodnja se zove Pumin skok 18 u spomen na 21. obljetnicu najveće vježbe koju je provela 7. gardijska brigada Pume. Svaka etapa nosi naziv po jednoj operaciji koju je uspješno provela 7. gardijska brigada Pume – otkrio je Iživkić.

Zamjenik zapovjednika 2. mehanizirane bojne Pume Gombr-e, ujedno i voditelj hodnje, satnik naglasio je kako hodnja od 184 kilometra predstavlja veliki izazov za pripadnike Hrvatske vojske.  -Ujedinjeni u zajedničkom cilju, povratku u Varaždin, gdje je nekad bila i matična postrojba Puma, spremni smo prihvatiti i izvršiti sve zadaće i izazove koji su pred nas postavljeni i ponosno dopješačiti do Varaždina – poručio je satnik dodavši kako će se napokon vratiti svojim obiteljima te je zadovoljstvo tim veće.

Ushićenje, zadovoljstvo i radost povratkom u matičnu postrojbu u Varaždinu nije krio bivši pripadnik 7. gardijske brigade Pume i sadašnji pripadnik 2. mehanizirane bojne Pume desetnik Zoran Brkić koji se tijekom hodnje prisjetio sudjelovanja u Domovinskom ratu.

-Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo sudjelovati u ovoj hodnji koja simbolizira povratak Puma u Varaždin, a ujedno je posvećena i poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu. Na ovaj način približit ćemo mladim generacijama žrtvu poginulih pripadnika Puma u Domovinskom ratu i obnoviti sjećanje na sve događaje iz tog vremena – naglasio je Z. Brkić.

Svečano otvaranje i imenovanje vojarne 7. gardijske brigade Puma u Varaždinu održat će se u četvrtak, 20. prosinca 2018. godine.

Foto: Tihana Grašić
Foto: Tihana Grašić

čitam...