Na koprivničkoj tržnici vlada prava ljetna atmosfera. Stolovi prepuni sezonskog povrća i voća mame kupce, a prodavači imaju pune ruke posla. Ponajprije oni koji su posjetiteljima tržnice ponudili prve klipove kukuruza šećerca, omiljene slatke poslastice bez koje mnogi ne mogu zamisliti ljeto.
– Godina je bila teška. Suša i visoke temperature su napravile svoje, rod se prepolovio. Prinosi su manji, a ulaganja veća – kazali su nam uzgajivači koji proizvode ovu žitaricu na svojim poljima.
Uz šećerac, koji se prodavao za tri kune po komadu, svježa paprika bila je jedan od najtraženijih, ali i najzastupljenijih proizvoda na tržnici. Očekivano, mirisalo je i sezonsko voće.
Vlado i Đurđica Fosić iz Lozana, naselja koje se nalazi na Podravskoj magistrali između Pitomače i Virovitice, na koprivničkoj tržnici prodaju, kažu, godinama – ponedjeljkom, srijedom, petkom i subotom dok utorkom i četvrtkom rade u plastenicima.
Na svome obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu uzgajaju papriku, grah, mahune, tikvice, patlidžane, a desetak godina i kukuruz šećerac.
– Svi vole kukuruz, posebice kada se prvi put u sezoni pojavi u prodaji. Stoga smo se za danas dobro opskrbili, na tržnicu smo došli s nekoliko kutija – kaže vesela Đurđica.
Rijetki su poljoprivrednici koji bar djelić svoga polja nisu zasijali baš ovim žutim, rodnim zrnjem, a obitelj Fosić ga uzgaja uz plastenike.
– Posađen je na foliji, navodnjavamo kap po kap. Prinos je pet tisuća komada, a najbolje je brati rano ujutro, dok je niža temperatura i odmah ga otpremiti u zaklon – savjetuje Vlado.
Kaže da je kuhani šećerac najbolji, pogotovo kad je osrednji – ni mlad ni star.
– Sad je baš pravo zrenje, to je jedna fina sorta, debelih klipova i super slatka. Prodaja ide super, dobra roba se redovito dobro proda, uvijek je bilo tako – zaključio je na kraju.