Osnovna škola Sokolovac uključila se u međunarodni projekt pod nazivom Mi jedemo odgovorno u kojem sudjeluje devet zemalja Europske unije.
Na početku, učenici su se svima predstavili kratkim programom kojim su pokazali kako o okolišu brinu i razmišljaju kroz igrokaz, recitacije i pjesme, a predstavljen je i kratak film koji su snimili članovi eko odbora škole o tome zašto se u školsku kuhinju uveo jedan bezmesni dan tjedno. Nakon programa uslijedile su radionice u nekoliko grupa.
Učenici su od početka školske godine radili na različitim projektima i aktivnostima, a glavni cilj bio je promišljati o hrani koju jedemo i kupujemo te kako ono što jedemo utječe na globalni, ali i lokalni okoliš.
Na projektni dan učenici su željeli pokazati i svoja kulinarska umijeća pa su, ovisno o uzrastu, pripremali manje ili više zahtjevna jela. Tako su se mogli kušati medenjaci, energetske pločice, sok od jabuke, smoothije od voća i povrća, jabuke u šlafroku, voćna salata i salama, ali i pomalo zaboravljena jela od žitarica – kukuruzni i bijeli žganci, prosena i heljdina kaša te pogača s čvarcima.
– Učenici su se zaista potrudili svega pripremiti dovoljno da svatko tko želi može i probati svako jelo. Važno je da su i učenici zadovoljni onime što su napravili, zainteresirano su probavali sva pripremljena jela, čak i ona koja im na prvi pogled i nisu bila primamljiva. Nadamo se da će barem nešto od svega toga uvrstiti u svoju svakodnevnu prehranu, a i općenito više promišljati o onome što jedu te kako jesti raznovrsno, kvalitetno, zdravo i održivo. Ako smo u tome uspjeli, cilj projekta je u potpunosti ostvaren – rekli su u školi.