Završena je ovogodišnja osma po redu Županijska izložba vina Koprivničko-križevačke županije. Program izložbe vina započeo je svečanom dodjelom certifikata za uspješno završeno osposobljavanje 48 vinara iz naše županije. Nastavljen je otvorenjem laboratorija za analizu vina u Srednjoj školi u Koprivnici.
Laboratorij će vinogradarima i vinarima iz Koprivnice i bliže okolice omogućiti da sve potrebne kemijske analize vina mogu raditi tu u Koprivnici. Laboratorij je svečano otvorio župan Darko Koren.
U Starigradu je također organizirano i natjecanje u kuhanju goričkog gulaša gdje je stručna komisija pod vodstvom Podravkinog promotora kulinarstva Zlatka Sedlanića najboljim proglasila gulaš koji su pripremili kuhari iz Udruge vinogradara i vinara Đurđevca. U Starigradu su zatim podijeljene diplome i priznanja te nagrade za najbolja ovogodišnja vina županijske izložbe.
Na ocjenjivanje je stiglo 208 uzoraka i to najviše mješavina bijelih sorti, graševine, rajnskog rizlinga, bijelog pinota, chardonnaya, sauvignona, ali i nekih pomalo zaboravljenih autohtonih sorti: kleščeca, dišeće ranine i plemenke te i jedan uzorak domaćeg pjenušca, kao i predikatna vina. Predano je i 10 uzoraka crnog vina, 7 uzoraka voćnih vina te 4 uzorka rakije i likera.
Stručna komisija vrsnih enologa pod vodstvom prof. dr. sci. Stanka Herjavca imala je težak i odgovoran zadatak, ali je vrlo stručno i profesionalno obavila ocjenjivanje pristiglih uzoraka. Komisija je na kraju dodijelila čak 43 zlatne diplome te jednu veliku zlatnu diplomu, 84 srebrne i 54 brončane diplome i 12 priznanja.
Sva zlatna vina mogla su se kušati na večeri zlatnih vina u nedjelju u hotelu Podravina u Koprivnici. Tom je prigodom župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren u skladu s Pravilnikom o vinskim cestama Koprivničko-križevačke županije proglasio “Koprivničku vinsku cestu”.
Tako će uz već postojeću Đurđevačku vinsku cestu svoje aktivnosti na razvoju vinogradarstva i vinarstva ubuduće kroz „Koprivničku vinsku cestu” ostvarivati i vinogradarske udruge članice Zajednice udruga vinogradara, vinara i voćara Koprivničko-križevačke županije: Udruga vinogradara “Soviljnjak” iz Rasinje, Udruga vinogradara i vinara “Grozdek” iz Subotice Podravske, Udruga vinogradara, vinara i voćara “Sveti Vid” iz Draganovca, Udruga vinogradara i voćara koprivničkog kraja “Fran Galović” iz Koprivnice i Udruga vinogradara, vinara i voćara “Komarna 2001” iz Novigrada Podravskog za njihovih petnaest članova koji se nalaze upisani u Upisnik proizvođača grožđa i vina, sukladno Zakonu o vinu.
Koprivničkoj vinskoj cesti priključuju se i hoteli i ugostiteljski objekti: Hotel Podravina i Hotel Bijela kuća u Koprivnici, Podravkin restoran Podravska klet u Starigradu, Vinska kuća “Pomona” u Starigradu, ugostiteljski objekt “Močilska klet” u Koprivnici i bistro “Brodec” u Rasinji koji na svojim jelovnicima uključuju tradicionalna jela područja kroz koje prolazi vinska cesta te će imati pretežitu ponudu vina iz područja “Koprivničke vinske ceste”.
Na istoj večeri uz prigodni program gradonačelnik Koprivnice Zvonimir Mršić i župan Darko Koren proglasili su svoja vina gdje su se obojica darksložili da za gradonačelnikovo i županovo vino proglase graševinu koprivničko-đurđevačkog vinogorja berbe 2009. Marijana Grudića iz Koprivnice.