dečko iz podravskih sesveta

IVAN DOLČEK Tata ga je tri godine svaki dan vozio na Dinamove treninge udaljene 250 kilometara, a talentiranog Slavenaša sada žele mnogi: Sve što napravim to je za mog oca i djeda

Iako ga nacionalni mediji tituliraju kao novog Riberya, Dolček je za razliku od Francuza igrač kojem je lijeva noga primarna, tako da bi mu prije odgovarao nadimak Robben. Ipak, Ivan puno češće dodaje nego Robben, a i ima više kose. Kaže da mu gode usporedbe, velika mu je čast čuti takve stvari.

14:00h
0
Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan

Uhvatili smo ga u njegovom selu u Podravskim Sesvetama baš u pauzi između dvije sezone, dok se spremao na kratak odmor u Istri zajedno s prijateljem. Dečka iz Podravskih Sesveta povezuje se s Hajdukom, Napolijem, Sassuolom i Atalantom. Nosi dres Slaven Belupa, igra na mjestu desnog krilnog napadača i slovi za jednog od, ako ne i najvećeg talenta u redovima Farmaceuta. Ime mu je Ivan Dolček. Iako samo 19-godišnjak, Ivan se može pohvaliti da je igrao u Dinamu i Šibeniku.

– Sve je počelo u Podravskim Sesvetama, nakon čega sam kao devetogodišnjak zaigrao za đurđevački Graničar. Kad sam imao 11 godina, išao sam igrati neki turnir za Slaven Belupo, zvali su me, a tamo su bile jače ekipe poput Dinama i drugih. Poslije utakmice s Dinamom do mene je došao skaut Dinama i rekao da su zainteresirani za mene. Kasnije u ljeti, čovjek se ponovno javio i pozvao me na probu. Sve je to preko tate išlo. Odradio sam probu i prešao u zagrebački Dinamo – prisjeća se Ivan kako ga je Dinamo ‘oteo’ Slavenu ispred nosa.

U Dinamu je igrao četiri godine. Malo je znana činjenica da ga je svaki dan na trening vozio otac. Svaki dan u tjednu putovali su iz Podravskih Sesveta do Zagreba i nazad. I vikendom kad je bila utakmica. Svaki dan gotovo 250 kilometara. Ivanov otac danas je na drugom svijetu. Pogodio ga je infarkt i otišao je, te za sobom ostavio sina i suprugu.

Foto: Jurica Karan
Na igralištu svog djetinjstva // Foto: Jurica Karan

– Tri godine me vozio u Zagreb svaki dan, navikli smo se na neki način na to, ali bilo je teško u pogledu umora i za mene, ali i za njega. Mislim da se sav trud koji je uložio, koji smo uložili, jednog dana mora vratiti. Imao je tata otprije problema sa srcem. Bio mi je velika potpora i sve u životu kaj se tiče nogometa. Sve što napravim u nogometu, svaki gol je za tatu, ali i djeda. Svi su znali mog djeda koji je sa svojim stolcem sjeo pokraj terena i vikao tako da su svi znali da je to moj djed – otvorio je uspomene Ivan smiješeći se sjetno.

Iako ga nacionalni mediji tituliraju kao novog Riberya, Dolček je za razliku od Francuza igrač kojem je lijeva noga primarna, tako da bi mu prije odgovarao nadimak Robben. Ipak, Ivan puno češće dodaje nego Robben, a i ima više kose. Kaže da mu gode usporedbe, velika mu je čast čuti takve stvari.

Jako volim igrati krilnog napadača, više desno nego lijevo. Mogu odigrati i lijevog obrambenog igrača. Kao branič treba biti odgovorniji prema nazad, no današnji moderni bekovi poput Alabe i Marcela igraju i gore i dolje. Nakon Dinama i Šibenika napokon sam potpisao za Slaven. Ako bih morao usporediti, Dinamo ima vrhunsku školu, imaju točan program kad se radi snaga, taktika. Dinamo ima puno više financijskih sredstava pa im je lakše imati više trenera koji su zaduženi svaki za jednog igrača, figurativno rečeno. No, ni u Slaven Belupu ništa nam ne nedostaje, radi se stvarno sjajno i s trenerom Sertićem treninzi su stručni, precizni i progresivni – priča Dolček.

Foto: Jurica Karan
Za dva ‘sladača’ može dva uklizavanja // Foto: Jurica Karan

Upisao je i 12 nastupa za mlade hrvatske reprezentacije, redovito se nalazi u kadru Roberta Jarnija. Upitan za nogometnog idola, otkriva da nema jednog, već od svakog nastoji naučiti nešto. Ronaldo je siguran u završnici, uvijek gleda da zabije gol, Messi ima sjajna dodavanja, Mbappe je strašno brz. Sve su to karakteristike koje nastoji kopirati.

Danas u svlačionici Slavena nastoji naučiti što je više moguće, predvodnici u svlačionici su Delić i Čanađija, dva kuma. Za Ivanovu karijeru brine Danko Đikić, agent koji je popločio karijere Igora Bišćana, Ivice Olića, Nikice Jelavića i Ante Rebića. Poznati hrvatski menadžer brine se da je njegov igrač dobro opremljen i zadovoljan. Jako dobar prijatelj Ivanu je i Đurđevčanin Ivor Bolteković-Tkalec koji ga prati na putovanja kad mu se god ukaže prilika, a i brine za Ivanovu karijeru u fizioterapeutskom smislu. Njih dvojica poznaju se još iz Zagreba kad je Bolteković-Tkalec radio u Dinamu kao trener. Pravu podršku ima i od dečkiju iz rodnog sela.

Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan

– Često se čujem s dečkima iz svog sela, svi su znatiželjni i zanima ih što se događa, zovu me na ‘hakl’ tu na betonsko igralište u selo, kažu da me žele naučit novim potezima – govori Ivan u šali. Zrelo govori kako je svjestan da je važno svakom mladom igraču da igra i da ima dobru okolinu u kojoj se može razviti. Slaven je idealna ekipa za tako nešto.

Ne možemo ne spomenuti njegovu majku koja nas je toplo zvala na ručak, nek’ si nešto pojedemo da ne budemo gladni, kao prava brižna majka. Mama doma vodi kafić u samom centru sela pod imenom Stari krovovi, iako mnogi radije kažu ‘idemo k Sondiću’. Ako ste u Podravskim Sesvetama, svakako navratite ‘k Sondiću’.

Foto: Jurica Karan
Mihael Mladen i Ivan Dolček // Foto: Jurica Karan

Ivan je prije neki dan krenuo na pripreme sa Slaven Belupom. Kao jedan od najmlađih u ekipi zajedno s drugim mladim suigračima mora nositi opremu za trening, običaj je to koji je ustaljen svugdje u svijetu. Prestar za juniorski nogomet, Dolček se može fokusirati na prvu momčad Slavena i pokazati se u najboljem svijetlu. Ovo je njegova sezona.

Foto: Jurica Karan
Dečki još nisu svjesni koliko će im ova slika vrijediti jednog dana // Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan