Zanimljivu presudu objavio je kolega iz Glasa Podravine davne 1956. godine, a u središtu radnje bio je konobar koprivničkog restorana Pod pikom, koji je gostu servirao juhu sa žoharom i za to dobio otkaz.
Spomenuti žohar i nije bio najveći problem u cijeloj priči, već to što je konobar stao na stranu gosta koji se bunio i tako poduzeću napravio štetu.
– Rečeno mu je da nije pravi konobar jer bi u protivnom štitio interese poduzeća. Kritizirao je gazde, a ni nakon svega nije se popravio, već je nastavio s kritiziranjem – zapisao je novinar, opisujući što je nesretnik dalje radio.
– Počeo je opažati da se za goste nabavlja prilična količina kruha, da se taj suši. Tome je prigovarao, ali svinje poslovođe koje su tim kruhom bile hranjene nisu njegovu kritiku odobravale. I tako je konobar dobio otkaz – piše u članku.
“Nesposoban za konobara, spor, loš odnos prema stalnim mušterijama i gostima” bilo je obrazloženje njegova otkaza ugovora o radu, zbog kojeg je nesretni konobar tužio poduzeće i spor na kraju, iznenađujuće, dobio.
Prosuo juhu po gostu
Predstavnik poduzeća na raspravi je istaknuo kako su svi ovi navodi točni te kako je jednom zgodom spomenuti konobar “sasuo juhu gostu po kaputu”.
– Konobar nije učenik u privredi pa da ga se može izučavati u struci, a ima plaću skoro kao i ja. Da je pošten, to mu se ne osporava, iako je to bitno, jer ima konobara itekako brzih, ali još su brži kad se radi da koji iznos prigrabe za svoju korist – rekao je sekretar na sudu.
No, na stranu konobara stale su i stalne mušterije koje su dale pisanu izjavu kako je konobar sposoban i kako su njime vrlo zadovoljni, što je sudu bilo dovoljno da konobara vrati na posao i poništi rješenje o otkazu.
– Svega toga nije trebalo da se o svemu unaprijed vodilo više brige. Ubuduće, ako se pojavi koji žohar, najbolje je da ga se odmah likvidira, da mu se onemogući da dođe u juhu i time stavlja u nezgodan položaj goste, konobara i naposljetku samo poduzeće – zaključio je kolega novinar.