Turska kava toliko je omiljena kod nas da svatko ima neki svoj recept, trik, način na koji je priprema zbog čega je baš ta najbolja.
Rasprave o kuhanju turske kave su stalne i bezbrojne, a jedna se povela na hrvatskom Redditu. Tamo je jedan korisnik postavio pitanje o tome kako drugi kuhaju i dobio je brdo savjeta.
Hladna voda, vruća voda…
– Ulijem hladnu vodu, kad zakuha dodam šećer i odlijem pola vode u šalicu sa strane. U preostalu vodu dodam kavu, (2 žličice kave po šalici) promiješam i vratim na vatru da zakuha. Zakuham odnosno pustim tri puta da se digne i spusti. Ugasim vatru, dodam vodu koju sam na odlio sa strane, promiješam i ostavim par minuta sa strane da se slegne, natočim i to je to – napisao je jedan od korisnika.
– Izmjerim vodu (šalica i pol) i stavim u džezvu da kipi, kada zakipi pola vruće vode stavim u šalicu, dodam žličicu kave i vratim je na plin dok ne krene onako rasti. Gasim plin, vraćam vodu iz šalice u džezvu i stavljam natren – recept je drugog.
– Idealna mjera mi je tri zličice kave na jednu šalicu tako da stavim vode kolko ide za jednu šalicu i kad prokuha, maknem s vatre, dodam te tri zličice kave unutra i vratim dok se ne napravi pjena – još je jedan od recepata.
Turčin dao svoj savjet
U raspravu se uključio i korisnik iz Turske koji je objasnio kako se takva kava priprema u njegovoj domovini.
– U Turskoj uglavnom kuhamo ovako: stavimo dvije žličice kave po šalici u džezvu ili aparat za tursku kavu, promiješamo i stavimo vatru na lagano, pričekamo da se digne i gotovo je. Smatramo da je dobro ako je površina kave puna mjehurića – njegov je savjet.