Virovska prkačijada okupila je brojne ljubitelje slatkog, kolača, keksića i tradicionalnih poslastica. A tko ih može bolje raditi nego naše Podravke?
U KUD-u Srce iz Koprivnice za Prkačijadu su pripremili najbolje i najfinije tradicionalne kolače, a na njihovom štandu “planuli” su niti pola sata nakon otvaranja manifestacije – što i ne čudi.
Kako nam je rekla predsjednica Maja Raščanec, prkači i tradicionalna hrana samo je dio onoga čime se KUD bavi i što želi prenijeti na nove generacije.
– Čuvamo kulturnu tradiciju naše Podravine i jako nam je bitno da uz pjesmu, ples i naše tamburaše promoviramo i gastro ponudu naše Podravine – rekla nam je.
Prkačijada tu ima posebno mjesto jer se na njoj mogu vidjeti i probati brojne slastice koje se rade onako kao što su se nekada radile, s tradicionalnim sastojcima i po starinskim receptima.
– Prkačijada je mjesto gdje možete vidjeti tradicijske recepte i tradicijski način pripreme kolača s namirnicama i receptima koji se godinama prenose s koljena na koljeno. Jako je važno na taj način prenijeti mladim naraštajima jer je tradicija nešto što svi zajedno moramo čuvati i ostaviti u nasljeđe budućim generacijama – smatra Maja Raščanec.
Naravno, svatko ima svoj omiljeni kolač, pa tako i ona. Iako ih ne jede mnogo, ipak su joj najdraži oni koji imaju pravi, domaći pekmez, ručno rađen.
– Ja volim kolače s domaćim pečenim pekmezom, onako kako su ga nekada po četiri-pet sati miješali na peći. Svi takvi punjeni pekmezom za mene su prava poslastica – otkrila nam je.