Bogati stolovi, obilje fine hrane, jela kakva danas rijetko imamo priliku vidjeti, omirisati i okusiti… Sve to svake godine uveseljava nepca posjetitelja Renesansnog festivala u Koprivnici, a ni ove godine neće biti drugačije.
Tijekom četiri dana festivala koprivničkim bedemima širit će se arome mariniranog mesa, bundeva s ražnja, pečenih pataka, veprovine, soma, pogača, heljde, prosa, slatkih pita, kruhova, gulaša i drugih jela za koje vrijedi samo jedno pravilo – ako ih nije bilo u renesansno doba, neće ih biti ni na Renesansnom festivalu.
Kao i uvijek, veliku ulogu u gastronomskom dijelu ove manifestacije ima Podravka, a njihov kuhar i promotor kulinarstva Dražen Đurišević približio nam je sve čari hrane u kojoj će posjetitelji moći uživati.
Jedan od glavnih gastronomskih događaja na festivalu tako će biti natjecanje profesionalnih kuhara u subotu, koji će smjeti koristiti precizno propisane namirnice za stvaranje svojih jela.
– Iz doba renesanse koristimo kuniće, patke, veprovinu (lax kare), koprivu, ječam. Mogu se koristiti i ostale namirnice koje su postojale za vrijeme renesanse primjerice proso i heljdu, ali je mi moramo prije skuhati. Natjecateljima će biti postavljene košare s povrćem u kojima će biti luk, poriluk, cikla, repa, češnjak, razne tikvice, celer, peršin, mrkva i kelj. Od voća tu su jabuke, kruške, šljive, grožđe, dinje i lubenice. Podravkini proizvodi koji su dozvoljeni su brašno, džemovi, i začini, odnosno papar, lovorov list, bosiljak i češnjak – nabrojio je Đurišević.
Natjecatelji se najprije predstavljaju kralju, predstavlja se kraljevski stol, a zatim uz pratnju bubnjara odlaze u renesansnu kuhinju, gdje pripremaju jela uz pomoć peke, kotlića ili roštilja. Natječe se deset ekipa sastavljenih od kuhara i jednog pomoćnika. Nakon nekoliko sati, natjecatelji su spremni za predstavljanje svojih kulinarskih čarolija kralju, a najbolji se proglašavaju pobjednicima i dobivaju trofej u obliku drvene kuhače. Pehare dobivaju tri prvoplasirane ekipe.
A na kraljevskom stolu moći će se naći pravih divota, da spomenemo samo neke – pogače od pšeničnog brašna s koprivom i suhim gljivama, pečeno meso divljači s ružmarinom i lovorom u kosanoj masti, jetrica mladog kopuna omotana sa špekom začinjeno s majčinom dušicom, špikani zec na ražnju s gorušicom i anisom, pečeni but mladoga vepra s nadjevom od koprive, cijeli kopun mariniran s medom, češnjakom i đumbirom, prženi file soma u korici od pšeničnog brašna i livadnim travama, proso s grožđicama i bundevom, pita od krušaka i badema, pečene jabuke s klinčićima…
Natjecanje kuhara nije jedino događanje s hranom u glavnoj ulozi na Renesansnom festivalu.
– U nedjelju u 11 sati predstavljaju se mali renesansni kuhari, koji će pripremati kruščiće s mediteranskim biljem, pogače s voćem, kruščići s džemom od brusnice i šumskog voća i kruščiće s pekmezom od šljiva i vanilijom. Također, dekoracijama od voća i povrća će se ukrašavati renesansni stol, a bit će i još jedno natjecanje, ono za plemenitaškog kuhara – najavio je Đurišević.
Plemenitaški kuhari tako će pokušati skuhati najbolji gulaš od vepra, naravno, s dozvoljenim renesansnim namirnicama.
Naravno, posjetitelji će moći uživati u Podravkinim kraljevskim jelima, vinu, medovini, pivu i jelima od koprive, vepru, šaranima, zečevima, pečenom volu… Sve u svemu, sigurno nitko neće otići gladan s Renesansnog festivala.