Korištenje slame kao malča u vrtu ima svoje prednosti. Zadržava vlagu, sprječava rast korova, održava stabilnu temperaturu tla štiteći ga od ekstremnih temperaturnih oscilacija, smanjuje eroziju te doprinosi dodavanju organske tvari u tlu.
No može imati i nedostatke koje trebate imati na umu.
Nedostaci korištenja malča od slame
Slama može “ukrasti” dušik iz tla tijekom procesa razgradnje. Naime, ona ima visok omjer ugljika prema dušiku pa proces razgradnje može privremeno iscrpiti dušik iz tla što može uzrokovati nedostatak tog elementa u uzgajanim biljkama, posebno u lisnatim kao što su salate, kupusnjače, ali i druge biljke kojima je dušik potreban da bi formirale zelenu masu.
Ako nije dovoljno suha prije korištenja ili se ne razgradi dovoljno brzo te u razdobljima s puno oborina, može doći do truljenja i pojave plijesni. To može štetno djelovati na biljke te dovesti do pojave bolesti i štetnika.
Slama može sadržavati sjeme korova koje će niknuti ispod malča i uzrokovati probleme s njegovim širenjem.
Može se brzo razgraditi što znači da ćete ju redovito morati dodavati. Općenito je pravilo da bi malč od slame trebao biti debljine desetak centimetara, kako bi bio učinkovit.
Kako izbjeći nedostatke?
Probleme s mogućim nedostacima možete minimizirati tako da ćete biljkama dati dodatne izvore dušika, bilo zalijevanjem ili folijarno, u ovom slučaju posebno pazite na omjere.
Birajte suhu i čistu slamu, a čim vidite da ispod nje niču korovi, iščupajte ih te ostavite na slami da se osuše. U slučaju da ima dovoljno oborina, razgrnite slamu oko biljke, a u sušnom razdoblju je ponovo vratite, piše agroklub.com