Društvo naša djeca Koprivnica uz pomoć svojih suradnika organiziralo je kulinarsku radionicu, koja je održana u utorak, 4. veljače u Kulinarskom centru Štagelj.
Na njoj su stručnjaci kuhare iz svih koprivničkih vrtića te roditelje podučili kako jednostavno pripremati zdrave obroke za najmlađe. Na radionici su aktivno sudjelovali i mališani, kojima su Podravkini promotori kulinarstva pomagali u pripremanju sastojaka za jela preporučena za njihovo zdravo odrastanje.
Naime, iz DND-a su izvijestili kako je njihovo društvo već tri godine nositelj projekta prevencije pretilosti kod djece predškolske dobi, kojeg svojim sredstvima iz programa Zdravi grad podupire Grad Koprivnica, a lani mu je podršku dala i Koprivničko-križevačka županija.
Voditelji projekta su pedijatrica Zorka Valentić, psihologinja Ida Šimunović i zdravstveni voditelj Zoran Zagorščak. Ovaj stručni tim obavio je trogodišnje istraživanje kretanja težine kod djece između jasličke i školske dobi i utvrdio da čak 17 posto djece naginje pretilosti, a da se njih četiri posto može svrstati u skupinu pretilih. Pretjerana debljina opasna je pojava u ranoj dječjoj dobi i može uzrokovati brojne probleme u odrastanju i zrelijoj dobi. Stoga je DND organiziralo niz preventivnih aktivnosti od tribina, razgovora s roditeljima, štampanja letaka do javnog upozoravanja na ovaj rastući problem.
Odabrani recepti s ove kulinarske radionice bit će objavljeni u posebnoj knjižici koja će biti dostupna svim roditeljima djece vrtićke dobi u Koprivnici.