Koprivnički kafić O’clock u samom centru grada radio je gotovo isto koliko je zatvoren, a to je već 48 dana. Vlasnik Mijo Guja vrata novog kafića otvorio je 3. listopada, a onda ih je 28. studenog, prema mjerama Stožera, i zatvorio.
Naš poziv zatekao ga je u rodnom Sinju, gdje je otišao na nekoliko dana odmora.
– A šta da vam kažem, evo koristim ‘slobodne dane’. Jako teško podnosimo ove mjere. Troškovi su i dalje tu, a prihoda nema – veli on.
Kako je objasnio, O’clock je otvoren u listopadu i zapošljavao je tri osobe. U međuvremenu su aktiviranjem mjera morali jednu osobu odjaviti.
– Odjavio sam suprugu. Sad nas je dvoje. Konobar i ja. Ni one mjere prije nisu bila baš neka sreća. Prema onim pravila od ranije, u naš je objekt moglo doći devet ljudi. Znalo se dogoditi da dođu tri osobe i svaka sjedne za svoj stol. Neka je svaki od njih unutra sjedio 45 minuta, jasno vam je da je situacija neodrživa – ispričao nam je.
Veseli ga najava da bi s veljačom ugostitelji s terasama mogli ponovo otvoriti svoja vrata.
– Zainteresiran sam, rado bih da radimo. I prije ovih mjera s kojima nas se zatvorilo smo razmišljali u tom smjeru da ljudima barem na terasi ponudimo varijantu ispijanja kave, a imali smo i ideju da ćemo kuhati kave pa prodavati preko prozora, no nije išlo. Ljudi se snalaze na razne načine pa su tako oni koji prodaju hranu ipak uspjeli odraditi i ovaj dio oko napitaka. Nije u redu da su nam zabranili kuhanje kave, pa one su bolje nego ove iz kiosk aparata. No, danas se svako snalazi na svoj način. Konkurencijeu ne smatram nečim lošim – veli Mijo.
Dodaje kako je u nepovoljnom položaju jer je nedavno otvorio pa zbog premalog prometa koji su ostvarili u prvom mjesecu poslovanja, listopadu, nisu ispunili uvjete za dobivanje državne pomoći.
– Nažalost, ni to nismo uspjeli nego i to pokrivam iz vlastitog džepa, ali dobro, nekako će se izdržati, samo da nam daju raditi. Ne trpimo zbog ovoga samo mi, nego i ostali naši dobavljači. Imam takvu politiku da prvenstveno surađujem s lokalnim proizvođačima pića koji su također u problemima – objašnjava.
“Da ne kažem koliko ljudima fali ispijanje kave,” veli nam.
– Svakih par dana s konobarom dođem u kafić, upalim grijanje i provjerim je li sve na mjestu. Upalimo svijetlo pa ljudi kucaju na vrata i pitaju bi li im skuhali kavicu. Nažalost, ne usudimo se ispuniti im želju, no nadam se da ćemo uskoro moći – ispričao je Guja.