Nastavnice Obrtničke škole Koprivnica Grozdana Bohorč i Blaženka Pianec sudjelovale su na dvotjednom stručnom usavršavanju u sklopu Erasmus+ projekta 2021 koje se odvijalo u razdoblju od 25. rujna do 7. listopada u francuskoj partnerskoj školi Saint Michel Mont Mercure u Severmontu.
Mobilnost je realizirana iz područja kuharstva i ugostiteljskog posluživanja, a kako je Francuska poznata kao zemlja gastronomije i kao takva san svakog ugostitelja, nastavnice su se vratile prepune dojmova.
– Posjetiti školu koja ima dugogodišnju tradiciju bilo je izuzetno inspirativno, ali i izazovno. Škola je svoj naziv dobila prema redovniku koji je služio u obližnjoj crkvi, koja je ujedno i simbol tog mjesta. Ona broji 600 učenika koje stipendiraju poduzetnici u čijim poduzećima i obrtima učenici Škole obavljaju praktičnu nastavu – poručuju iz Obrtničke škole.
Tijekom usavršavanja dobile su saznanja o novim tehnologijama u pripremi hrane, ali i novim metodama izvođenja nastave. Sudjelovale su u nastavi zajedno s francuskim učenicima te su izrađivale tradicionalna francuska jela i proizvode kao što su baguette i brioche, ali i pekle svjetski poznate francuske slastice. Posjetile su čokolateriju i uživale u čokoladnim delicijama koje su pripremali učenici koji su završili školu domaćina.
Tijekom mobilnosti, nastavnice su predstavile školu i Koprivnicu te međusobno izmijenile iskustva i kontakte s kolegicama iz inozemstva s ciljem nastavka suradnje te će usvojene ishode učenja implementirati u svoju nastavu, prenijeti ih učenicima i kolegama iz struke te kolektivu.
Obrtnička škola Koprivnica, u ožujku 2023., ugostit će učenike škole Saint Michel Mont Mercure te im tom prigodom organizirati izvođenje prakse u koprivničkoj slastičarnici Slatke delicije. Uz to, u planu su nova usavršavanja nastavnika Obrtničke škole kako bi bili ukorak sa svjetski poznatom gastronomijom.