Do kvalitetnih konobara i kuhara teško je doći, pa je jedan od načina i primjerena plaća. No, sigurno ima onih koji su prijavljeni na minimalac. Dio primaju ili putem dodataka ili po narodski, onako kako se ne bi smjelo – “na ruke”.
Od 1. svibnja pak poslodavci u turizmu, svi oni koji su u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane morat će povisiti minimalne plaće. I to u prosjeku za 17 posto. Naime, ovakav Kolektivni ugovor dogovorili su socijalni partneri u turizmu. Donijelo ga je Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, piše poslovni.hr
Sadašnji minimalac odlazi u povijest
Kak piše portal, povećanje osnovnih bruto plaća bez dodataka zaposlenih u ugostiteljstvu dogovoreno je u četiri razreda. Radi se o složenosti poslova. Najniže je povećanje 11, a najveće do 20 posto. Čistačice, spremačice, serviri, portiri, pomoćni konobari i pomoćni kuhari dobit će najveće povećanje. Bruto plaće rastu im za 20 posto. Iznosi su 840 do 850 eura bruto. Za konobare i kuhare ugovoreno je povećanje za 16 posto (880 eura bruto). Za konobare specijaliste, kuhare specijaliste 11 posto i iznosi 980 eura bruto.
– Nastavit ćemo zajedno sa poslodavcima pregovarati o povećanju plaća u ovoj djelatnosti. Tako da te plaće približimo plaćama u nama konkurentnim državama EU. Da zaustavimo odljev naših kvalificiranih i iskusnih radnika – rekao je Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske za poslovni.hr, čime je sadašnji minimalac otišao u povijest.