-1 C
Koprivnica
Petak, 22. studenoga 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
sve traženiji proizvodi

Od celijakije u Hrvatskoj boluje više od 40.000 ljudi, Podravka još od 2005. razvija asortiman proizvoda bez glutena, koji pomažu pri liječenju
O

Celijakija se može liječiti isključivo strogom bezglutenskom prehranom koja dovodi do nestanka simptoma i oporavka sluznice tankog crijeva

Ne propustite

Prema nekim procjenama u Hrvatskoj živi više od 40.000 ljudi kojima je dijagnosticirana celijakija, a broj onih kojima ova kronična autoimuna bolest još nije dijagnosticirana još je i veći. Kako taj broj u svijetu, ali i kod nas raste, raste i potreba za bezglutenskom prehranom.

Celijakija se može liječiti isključivo strogom bezglutenskom prehranom koja dovodi do nestanka simptoma i oporavka sluznice tankog crijeva. Zbog toga prehrambena industrija ima veliki utjecaj na život oboljelih, jer im omogućava široku dostupnost adekvatne, sigurne i visokokvalitetne prehrane.

– Podravka je prva kompanija u Hrvatskoj koja je, još prije 20 godina, prepoznala važnost pružanja adekvatnih informacija o hrani bez glutena, a svoj asortiman proizvoda bez glutena razvija od 2005. godine. Također, Podravka je prva prehrambena kompanija u Hrvatskoj koja je postala partner udruge CeliVita, a njeni su proizvodi bez glutena dostupni u registru bezglutenskih proizvoda. Registar je danas centralno mjesto informacija o prikladnim proizvodima, kako za oboljele od celijakije, tako i za sve one koji zbog intolerancija pripremaju hranu bez glutena – ističu iz Podravke.

Potpredsjednica Udruga CeliVita – Život s celijakijom, Ida Čarnohorski, ističe da je život na strogoj bezglutenskoj prehrani vrlo izazovan.

– Izbor namirnica prikladnih za prehranu i strogi uvjeti u kojima se bezglutenski obroci moraju pripremati, rezultira time da osobe oboljele od celijakije često ne mogu konzumirati hranu izvan svojih domova. Djeca uglavnom nemaju osigurane obroke u vrtićima i školama, a studenti u menzama. To je zaista veliki problem koji utječe na kvalitetu života tih ljudi. Naš registar bezglutenskih proizvoda pozitivan je iskorak u rješavanju tog problema. Drago nam je da je Podravka to na vrijeme prepoznala i postala prvi proizvođač čiji su proizvodi svoje mjesto našli u registru – rekla je Čarnohorski.

Trenutno Podravkin asortiman broji 350 bezglutenskih proizvoda – od žitarica za doručak, krem namaza, proizvoda od rajčice, čajeva, začina, ribljeg i mesnog asortimana, mješavina za kolače i slastice, gotovih umaka i još mnogo drugih.

Direktorica Podravkine službe Senzorika i nutricionizam dr. sc. Davorka Gajari ističe da Podravka slijedi najnovije trendove u proizvodnji bezglutenskih proizvoda te ima razvijen kvalitetan sustav upravljanja alergenima, što je ključan proces u osiguranju sigurnosti proizvoda bez glutena.

– Riječ je o složenom procesu koji započinje procjenom rizika koji se mogu javiti tijekom proizvodnog procesa i narušiti sigurnost proizvoda bez glutena. Sigurnost je nužno osigurati u razvoju proizvoda, rukovanju sirovinama, proizvodnom procesu te deklariranju – rekla je  Gajari dodajući da je u proizvodnom procesu iznimno važno educirati i zaposlenike o rukovanju sirovinama jer je fizički kontakt najčešći način kontaminacije proizvoda glutenom.

Također dodaju da je iznimno važno provoditi kvalitetne i detaljne kvalitativne analize proizvoda.

Istaknimo i da vrijednost globalnog tržišta bezglutenskih proizvoda danas iznosi više od šest milijardi dolara, ali i da će u budućnosti nastaviti rasti. Stručnjaci očekuju da će do 2030. narasti 10 posto.

– Rezultat je to porasta broja oboljelih od celijakije i rasta drugih oblika intolerancije na gluten. No bezglutensku prehranu sve više odabiru i ljudi koji razmišljaju o zdravom načinu života, kao i osobe oboljele od drugih bolesti, kojima bezglutenska prehrana može pomoći i olakšati borbu s bolešću – poručuju iz Podravke.

Dodajmo da Podravka kao vodeća prehrambena kompanija u skladu sa svojom Nutritivnom strategijom za razdoblje do 2027. i širinom svoga asortimana nastoji omogućiti kvalitetnu i raznovrsnu prehranu za različite životne stilove i potrebe, uključujući i zdravstvene probleme kao što je nepodnošljivost glutena. Kontinuiranom brigom o oboljelima od celijakije, Podravka još jednom pokazuje svoju društveno odgovornu komponentu te nastoji potaknuti i ostale proizvođače hrane da prošire asortiman bezglutenskih proizvoda.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Najbolji od najboljih

Hrvatska sahara – Podravina adventure u velikom finalu izbora najboljih turističkih proizvoda

Proglašenje i dodjela nagrada u hrvatskom turizmu upravo se privodi kraju u sklopu Dana hrvatskog turizma u Opatiji, u...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×