Pronašli smo brz i jednostavan recept za kolač kojem je glavni sastojak liker od jaja i mislimo da se idealno uklapa u Uskrsno razdoblje.
Ovaj kolač je jednostavan za pripremu, a u isto vrijeme je veoma ukusan i zadovoljiti će nepca čak i onih najzahtjevnijih gostiju.
Također, po kriški ovaj kolač ima samo 250 kalorija, tako da nema straha od prejedanja i osjećaja “tvrdoće” u želucu, piše Brigitte.
Recept
- Dobro i temeljito namasti kalup s cjevastim umetkom ili kalup za torte i pospi ga brašnom. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva tako da toplina dolazi i s gornje i donje strane.
- Pomiješaj brašno, škrob i prašak za pecivo. Pjenjačom mikserom pjenasto umuti jaja, šećer u prahu, vanilin šećer i sol. Polako ulij ulje i liker od jaja i sve skupa pomiješaj. Na kraju dodaj brašno i sve skupa pomiješaj dok ne dobiješ kremastu teksturu tijesta.
- Prelij tijesto u pripremljen kalup i poravnaj ga te peci u prethodno zagrijanoj pećnici 50-60 minuta. Ako vidiš da površina kolača postaje pretamna, prekrij ga papirom za pečenje. Napravi test štapićem otprilike 10 minuta prije kraja pečenja.
- Izvadi ga iz pećnice i ostavi da se ohladi na rešetki. Zatim pospi šećerom u prahu.
Ovaj kolač možeš pripremiti na razne načine po želji. Možeš ga peći u kalupu za kruh ili u pladnju za muffine pa ćeš imati ukusne muffine umjesto klasičnog kolača.
Ako kod kuće nemaš liker od jaja možeš koristiti viski liker ili kremasti liker od vanilije ili čokolade, a šećer u prahu možeš zamijeniti bilo kojim šećerom po želji te na vrh možeš prosuti i grožđice ili višnje.