Nekoliko brzih recepata i trikova bit će dovoljno da oduševite najmlađe, a da im pritom osigurate i dovoljan unos tekućine.
Ljeto nam je i službeno 21. lipnja pokucalo na vrata. Asocijacije na najtoplije godišnje doba u godini zasigurno bude i slike osvježenja u prirodi ili na moru. Ako ove godine vi i vaša obitelj zaobilazite hladovinu borove šume, morski povjetarac i šum valova, nemojte očajavati jer u nadolazećim vrućim i sparnim danima, osvježenje za sebe i klince možete napraviti i u vlastitom domu.
Nekoliko brzih recepata i trikova bit će dovoljno da oduševite najmlađe, a da im pritom osigurate i dovoljan unos tekućine.
Osvježavajući sorbet od lubenice
Lubenica je idealno osvježenje, a nije samo prehrambena slastica nego je i prava riznica vitamina i minerala. Ako želite od lubenice pripremiti jednostavan recept, onda vam predlažemo neka to bude ledeni sorbet koji se brzo priprema, a izuzetno je ukusan, osvježavajuć i zdrav.
Potrebni su vam sljedeći sastojci: 1 šalice vode, 6 šalica lubenice, narezane na kockice, ½ limuna (iscijeđen sok), 3 lista metvice (po želji), 2 jušne žlice smeđeg šećera.
Priprema:
Prokuhajte vodu i šećer uz povremeno miješanje, sve dok se šećer ne rastopi. Uklonite sa štednjaka i ostavite neka se dobiveni sirup ohladi. Narežite lubenicu na kockice i uklonite sjemenke. U blenderu izmiksajte zajedno lubenicu, listiće metvice, sok od ½ limuna i ohlađeni sirup. Izlijte mješavinu u kalup za sladoled ili odgovarajuću posudu i stavite 3 do 4 sata u ledenik da se zamrzne. Konzumirajte odmah ili pohranite u hermetičnu posudu i čuvajte u ledeniku do 2 dana.
Dobra stara limunada
Limunada je univerzalni napitak koji će vas rashladiti, osvježiti, te opskrbiti vitaminom C. U Indiji, tijekom ljetnih vrućina (koje dosežu i do 48 C) limunada se pravi s prstohvatom šećera i crne himalajske soli, koja osim što rashlađuje opskrbljuje organizam potrebnim elektrolitima. Limunadu možete napraviti prema svojim željama sa šećerom ili bez šećera, s medom. Za dodatni okus možete dodati svježe listiće mente ili prstohvat sušene lavande.
Nesvakidašnji sladoled
Ljeto je nezamislivo bez uživanja u sladoledu, stoga u čast ljeta i sladoleda organizirajte i nezaboravan sladoledni party. Umjesto na uobičajen način, u zdjelicama ili čašama za sladoled, sladoled možete servirati u izdubljenim korama naranči ili limuna koje prethodno možete i zamrznuti. Kuglice sladoleda možete poslužiti i na tanjurićima, na podlozi od voća narezanog na okrugle ploške (primjerice sladoled od limuna posložite na ploškama od limuna, a od jagoda na ploškama jagoda). Podloge od voća, primjerice ploške kivija, ananasa, naranče ili lubenice možete prethodno zamrznuti, te tako učiniti još atraktivnijima i primjerenijima za serviranje sladoleda. Kuglice sladoleda možete posložiti i na drobljeni led, a možete ih zamotati i u ohlađene male palačinke ili servirati stisnute u sendviču između dva keksa, vafla i slično.
Voda s okusima
Voda s okusom odličan je način da oni koji baš ne vole vodu požele da ju piju više, kao i za razvijanje navike pijenja vode kod djece. Voda s listićima mente, stručkom ružmarina ili majčine dušice, s kockicama voća izgleda odlično i divnog je okusa. Za razliku od vode s okusima iz boca (koja sadrži umjetne arome) voda koju napravite sami potpuno je prirodna, a okus možete prilagoditi vašim željama.
Napitak od jogurta (lassi)
Lassi je tradicionalni napitak veoma popularan u Indiji (posebno za vrijeme ljetnih dana), koji se pravi od jogurta i vode. Po želji, u lassi možete dodati različite okuse (ružina vodica, kockice dinje, jagode, borovnice, maline…). Lassi možete zasladiti šećerom ili medom, kao i javorovim sirupom ili ga piti bez šećera. Odlično je osvježenje u ljetnim danima, a zahvaljujući probiotičkim bakterijama i kalciju, ovaj napitak blagotvoran je i za zdravlje.
Ledene voćne poslastice
Ako želite napraviti domaću voćnu poslasticu koja će biti odlična zamjena za kupovni sladoled, potrebno vam je 15 minuta vremena i sljedeći sastojci: 1 litra domaćeg soka od bazge, 2 breskve, 2 kivija, 1 šalica malina, 1 šalica grožđa.
Priprema:
Narežite breskve i kivi na kockice jednake veličine, potom ih zajedno s malinama i grožđem posložite u kalup za sladoled (kalup možeta zamijeniti i s plastičnim čašama). Poslagano voće prelijte s domaćim sokom od bazge, stavite u kalup te utisnete drvene štapiće za sladoled. Kalup stavite u zamrzivač na šest sati i zatim poslužite.
Pazite na dehidraciju
Vrući ljetni dani često mogu dovesti do dehidracije organizma. S obzirom na manju tjelesnu masu djeca su podložnija dehidraciji u odnosu na odrasle osobe, stoga ih je potrebno poticati na unos vode te hrane s visokim udjelom vode poput voća i povrća. Ubrzano i duboko disanje, ubrzan ili usporen ritam srca, hladni udovi, suhe usnice te upale oči, smanjeno mokrenje i umor najčešći su znaci dehidracije u djece. Ljeto je vrijeme kada obično imamo nešto više vremena za sebe i za našu obitelj, stoga vam preporučamo da slobodno vrijeme iskoristite uz zabavno druženje s vašim najmanjima i pripremanju osvježavajućih pripravaka.
Izvor: bilogogija.com.hr