1.8 C
Koprivnica
Petak, 22. studenoga 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
nema mjesta

Počinju krizme i pričesti, ugostitelji trljaju ruke, puni su unatoč dizanju cijena, Zrinski: Ono što je sezona na moru u srpnju i kolovozu to je kod nas od Uskrsa do kraja lipnja
P

Iako su mnogi bili primorani podići cijene svojih usluga, izgleda da to nije utjecalo na potrošače. Naime, gdje god smo nazvali, ugostitelji su zadovoljni nadolazećom sezonom krizmi i pričesti

Ne propustite

Započinje sezona proslava krizmi i pričesti, a ove godine svjedočimo povećanju cijena, što je u jednu ruku i razumljivo s obzirom na sveopću inflaciju i cijene koje ‘divljaju’ iz mjeseca u mjesec.

Međutim, iako su mnogi bili primorani podići cijene svojih usluga, izgleda da to nije utjecalo na potrošače. Naime, gdje god smo nazvali, ugostitelji su zadovoljni nadolazećom sezonom krizmi i pričesti.

Hotel Zlatan na svojoj je službenoj web stranici jasno istaknuo cijene menija za navedene proslave koje vrijede do 1. lipnja ove godine.

Tako se cijene menija kreću od 20.60 eura do 22.85 eura bez pića. U meni ulaze juha, nekoliko vrsta mesa, prilozi, salata te desert poput savijače ili štrukli. Nude mogućnost dodatne naplate pića, ali i mogućnost da sami donesete svoje, naravno, uz naknadu posluživanja. Što se tiče kolača i torti moraju imati papire, odnosno potvrdu iz kojeg objekta dolaze, a kolači moraju biti složeni na određen broj poslužnika. Također postoji mogućnost naplate ako gosti žele fiš ili paprikaš ili, pak, kuhano meso i sos od hrena.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Moguće je naručiti i catering pa su cijene onda niže. Tako je onda moguće naručiti meni od 10.90 pa sve do 19 eura.

Dodatno smo ih kontaktirali te su nam rekli da unatoč povećanju cijena imaju popunjene termine.

– Sve je kao i inače. Imamo rezervacija i za catering i za restoran – kratko su nam poručili.

Nazvali smo i u Zrinski da čujemo kakva je situacija kod njih. Suvlasnik Dejan Zrinski rekao nam je da su i oni povećali cijene, ali u skladu s povećanjem repromaterijala, režijskih troškova i slično. O cijenama nije želio pričati, ali kaže da su i kod njih atraktivni datumi vezani uz pričesti i krizme popunjeni.

– Najveći je problem ako su u nekakvih 10 kilometara radijusa od Koprivnice dvije krizme i ako računate da na jednu krizmu ide 50-ak djece, to vam je stotinjak obitelji. Svaka obitelj ima prosječno 30 ljudi na ručku i sada pogledajte kapacitet naših restorana. Pogotovo ako je to nedjeljom. Ako je to subotom, onda su tu još svadbe pa ostane mali dio prostora. Ako bi ljudi slagali ručak doma pod šatorom problematično je vrijeme – kaže Zrinski.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Ističe da mnogi žele proslaviti krizme i pričesti u restoranima i zato nema mjesta.

– Ono što je sezona na moru u sedmom i osmom mjesecu to je kod nas od Uskrsa do kraja šestog mjeseca. Tada je najveći obim posla u ugostiteljstvu. Više nego u prosincu koji je nekada bio najjači – pojašnjava.

Iz Bijele kuće smo također dobili zadovoljan odgovor što se tiče rezervacija, bez obzira na povećanje cijena.

– Cijene smo povećali nekih 10 posto, ništa značajno od prošle godine. Ljudi dolaze kao i inače. Nema nikakvih problema, svi se upisuju kao i ranije – rekli su nam iz Bijele kuće.

Kada su u pitanju torte i kolači i tu smo čuli samo pozitivno. Tako nam je gospođa Vinka iz Pekare Beny rekla da su podigli cijene, ali da već sad ne primaju rezervacije do negdje sredine svibnja zbog popunjenosti.

– Nemamo toliko zaposlenih da bismo mogli primiti puno narudžbi. Cijene smo podigli još prije početka godine i to za kunu do dvije po kocki – rekla je Vinka.

I u Slatkim delicijama kažu da imaju puno posla, a mnogi naručuju i mjesec dana ranije.

IB Slatke delicije

– Ne primamo narudžbe doslovno po mjesec dana prije, jednostavno smo popunjeni – rekli su nam iz Slatkih delicija te istaknuli da nemaju osjećaj da ljudi više peku kolače doma, nego da naručuju.

Drugačija situacija nije ni u Hadunu.

– Sve je isto kao i prošle godine, ljudi jednako naručuju. Ima posla – kratko su nam rekli.

Uglavnom, ako uzmemo u obzir catering, tada se za krizmu može proći jeftinije u odnosu na proslavu u restoranu. Međutim, osim hrane treba nadodati troškove torte, kolača, pića, odjeće, takse za crkvu te se dodatno troškovi mogu povećati zbog dekoracije prostora i poklona.

Prema ovim izračunima, jedna obitelj će za svojih 30 gostiju za catering kod kuće, tortu i piće potrošiti između 400 i 500 eura. Kupnja svečane odjeće dodatno će povećati troškove proslave.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Sukob na benzinskoj

Đurđevčaninu, bivšem članu ATJ Lučko uvjetan zatvor zbog incidenta u kojem je jedva ostao živ!

Koprivnički Općinski sud sredinom listopada izdao je kazneni nalog protiv 55-godišnjeg Đurđevčanina Ivana Hećimovića, višestruko odlikovanog veterana i nvalida...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×