U subotu u sklopu Tvornice juha i Vegete počinje izgradnja nove tvornice, o čemu smo pisali prekjučer. Investicija je vrijedna oko 100 milijuna kuna, a kada se iduće ljeto izgradi tvornica i pokrene proizvodnja, u Koprivnici će se dnevno proizvoditi na tone tjestenina, strateške sirovine za proizvodnju juha.
S druge strane, pokretanje proizvodnje tjestenina u Koprivnici istovremeno znači da će se ugasiti pogon u slovenskom Žitu. To je potvrdila predsjednica Uprave Martina Dalić, koja je naglasila da je tamošnja proizvodnja bila zastarjela.
– Tjestenina u Žitu se proizvodi na liniji staroj 50 godina i stoga je Žito prije dvije godine dobilo nalog da takvu proizvodnju mora zatvoriti. Dakle, modernizacija proizvodnje tjestenine je bila nužna i imali smo dvije mogućnosti. Ugasiti i prekinuti takvu proizvodnju ili nabaviti nove strojeve i na novo organizirati proizvodnju. Odlučili smo se za ovo drugo, ali u Koprivnici. Dakle, proizvodnja će postati veća i modernija – istaknula je.
Kaže kako se takva odluka, da proizvodnju tjestenine prebace u Koprivnicu, pokazala optimalnom u kontekstu grupe Podravka.
– Ne samo zbog modernizacije proizvodnje, već i činjenice da je tu proizvodnja juha i time se, ujedno, postiže kontrola proizvodnje naše strateške sirovine. Pritom treba naglasiti da nama nije glavni cilj da Podravka postane dominantan igrač u tjestenini, ali želimo zadržati tržišnu poziciju koju imamo i proširiti je na hrvatskom tržištu – napomenula je M. Dalić i otkrila planove vezano uz Žito.
– U Sloveniji se provodi proces restrukturiranja Žita, smanjivanje broja proizvodnih lokacija i okrupnjavanje proizvodnje, a cilj je da Žito postane pekarska industrija, centar pekarstva, i da se druge proizvodnje razmjeste – zaključila je čelnica Podravke.