Mnogi danas muku muče uz visok krvni tlak, koji može biti itekako opasan po zdravlje i život.
Može oštetiti srce, arterije, mozak, bubrege, oči i još mnogo toga, a povećava i rizik od srčanog i moždanog udara.
– Važno je napomenuti da, iako je vaša prehrana kamen temeljac liječenja i prevencije bolesti srca, ne postoji pristup ‘jedna veličina za sve’. Postoji nekoliko čimbenika, uključujući spol, genetiku i stil života, koji mogu utjecati na preporuke vašeg liječnika za kontrolu visokog krvnog tlaka – kaže kardiologinja Nieca Goldberg za Best Life.
No, napominje da postoje određene namirnice koje mogu povisiti krvni tlak ili pridonijeti nestabilnosti krvnog tlaka i da ih je općenito najbolje izbjegavati ako imate visok rizik od hipertenzije.
1. Hrana bogata natrijem
Iako se natrij može naći u širokom rasponu hrane, neki od najgorih štetnika uključuju konzervirane juhe, ukiseljenu ili fermentiranu hranu te ultraprerađenu ili unaprijed zapakiranu hranu, koja čini do 70 posto našeg unosa natrija, prenosi N1.
2. Masno Meso
Masno meso bi trebalo izbjegavati zbog visoke razine manje zdravih zasićenih masti, što može pridonijeti nakupljanju plaka u vašim arterijama. Usredotočite se na zamjenu zasićenih masti sa zdravijim izvorima masti – na primjer, masnom ribom bogatom Omega-3 kao što su losos, haringa, skuša i sardine.
3. Prerađeno meso
Iako je poznato da su hrenovke, kobasice i slanina prepuni soli, “masno” meso kao što je narezana puretina može biti jednako štetno.
4. Poslastice i pića sa šećerom
Konzumiranje previše natrija ključni je pokretač hipertenzije, ali konzumiranje dodanog šećera također može neizravno povisiti vaš krvni tlak uzrokujući debljanje zbog povećanja kalorija bez hranjivih tvari.
5. Alkohol
Vaš unos alkohola također može imati značajan učinak na vaš krvni tlak – čak i ako pijete umjereno. Žene bi trebale ograničiti unos na najviše jedno piće dnevno, dok bi muškarci trebali ograničiti unos na dva pića dnevno
6. Duboko pržena hrana
Studija iz 2020. objavljena u časopisu Nutrition Research and Practice bavila se utjecajem pržene hrane na rizik od hipertenzije. Potvrđeno je da je veliki unos pržene hrane povezan s visokom prevalencijom prehipertenzije i hipertenzije.
7. Prekomjeran kofein
Konzumacija previše kofeina također može privremeno povećati vaš krvni tlak, a znanstvenici rade na boljem razumijevanju njegovih potencijalnih dugoročnih učinaka. U međuvremenu, mnogi stručnjaci preporučuju ograničavanje unosa ako ste zabrinuti zbog svog krvnog tlaka.