IN MEMORIAM

Preminula koprivnička frizerka Danica Vrban

U Koprivnicu je stigla 1942. godine gdje je završila frizersku školu i četiri godine radila kao frizerska pomoćnica. Već 1968. otvara svoj salon na mjestu gdje se nalazi i danas salona, na uglu Basaričekove i Meštrovićeve.

09:44h
0

Preminula je Danica Vrban, istaknuta koprivnička obrtnica, izvijestili su danas iz koprivničkog Udruženja obrtnika i Hrvatske obrtničke komore.


Danica je rođena 1. siječnja 1940. u Josipdolu. U Koprivnicu je stigla 1942. godine gdje je završila frizersku školu i četiri godine radila kao frizerska pomoćnica. Već 1968. otvara svoj salon na mjestu gdje se nalazi i danas salona, na uglu Basaričekove i Meštrovićeve.

Ostavila je neizbrisiv trag u zlatnim vremenima koprivničkog frizerstva sredinom sedamdesetih i osamdesetih 20. stoljeća. Svojom srdačnošću je bila magnet za druženja i udruživanja s kolegama frizerima iz cijele bivše države. Frizerske revije i natjecanja tog vremena u kojima je obično bila u organizaciji bile su u korak sa modom ne samo hrvatske metropole već i svijeta. A revija je bilo jako mnogo. To je bilo mjesto i pokazivanja, ali i učenja.

Njenim učenicama ne zna se broj, a isto tako ni klijentima. Tada je još teže bilo biti obrtnik, a posebno frizerkama koje su imale i kuću i djecu, a radilo se cijele dane. Sve je to Danica svojom neizmjernom energijom uspjela. Posao je napredovao, obitelj je funkcionirala (sa suprugom Ivanom živjela je do njegove smrti 2020. u sretnom braku), djecu je postavila na noge (kćerke Tatjanu i Kseniju). Mlađu Tatjanu je pripremila za nasljednicu te joj 1992. godine prepustila salon i otišla u mirovinu. Ali ni tada nije mirovala. Završila je likovnu školu Ivana Lovrekovića „Paleta“ te počela intenzivno slikati i sudjelovala na nekoliko izložbi. Njezinoj velikoj energiji je još nešto trebalo pa se aktivno uključila u rad Udruge invalida Koprivničko-križevačke županije i sa Likovno kreativnom grupom radila sa djecom iz Podravskog sunca.

Danica Vrban je bila jedna od onih koja je nakon osnivanja Udruženja kao mlada obrtnica sa svojim kolegama aktivno doprinosila razvoju Udruženja obrtnika kao ozbiljne institucije. Bila je dugogodišnja predsjednica Sekcije frizera, ali i članica Izvršnog savjeta Udruženja u mandatu 1981.-1985.

Jedan od važnih segmenata poslovanja Udruženja obrtnika Koprivnica bila je Zanatlijska štedno-kreditna zadruga osnovana 1969. godine radi kreditiranja obrtnika jer o kreditu banaka tada obrtnici nisu mogli ni sanjati. U samim počecima djelovanja Zadruge Danica Vrba bila je članica Izvršnog odbora.

Uz ta vremena vežu se i mnoga zajednička druženja i putovanja obrtnika kojima je Danica svojim optimizmom i veselom naravi uvijek davala poseban pečat. Taj svoj optimizam zadržala je do posljednjih dana, posebno na druženjima umirovljenih obrtnika.

Godine 2016. s Danicom i njenom nasljednicom, kćerkom Tatjanom, u salonu je obilježena 49. obljetnica postojanja salona i Udruženja obrtnika Koprivnica.

Pogreb Danice Vrban bit će u utorak, 9. veljače u 13.30 sati na Gradskom groblju u Koprivnici.

 

 

 

čitam...