Mnogi vjernici će, pogotovo oni u korizmi koji su se možda odrekli mesa i koji su barem nakratko bili nešto poput vegetarijanaca – za vikend prionuti stolu. Šunka, jaja, janjetina, možda odojak, francuska i ostale tradicionalne delicije naći će se na stolovima.
No, članovi pokreta Prijatelji životinja podsjećaju da se Uskrs može proslaviti bez okrutnosti prema životinjama.
Kokoši pričaju
– Mnoge naše navike tijekom blagdana nisu nimalo u duhu mira, ljubavi i suosjećanja. Ovo blagdansko vrijeme savršena prilika za upoznavanje s prednostima biljne hrane. Usto i istraživanje jela koja su jednako ukusna i manje pogubna za okoliš. Jeftinija su i niti jedna životinja za njih neće stradati – ističu oni.
Kažu kako “kokoši imaju izvanredno pamćenje i mogu prepoznati druge članove svojega jata”. Također, navode, kokoši pričaju svojoj djeci dok su još u jajetu. No, u industriji jaja živote provode u pretrpanim, prljavim hangarima. Kazuju kako su i svinje, inače izuzetno društvene životinje. One pokazuju složene oblike socijalne interakcije, podvrgnute brutalnim uvjetima uzgoja.
– Janjetina je pak ime za nedavno rođeno janje puno volje za životom. Ono, prije nego što dobije šansu za odrastanje, oduzmu od majke i zakolju – dodaju Prijatelji životinja.
Zapratite ih za više recepata
Umjesto kokošjih jaja, za bojanje izaberite drvena jaja, poručuju. Svoje uskrsne košare napunite voćem i povrćem. Odaberite plišane igračke umjesto kupnje kunića ili pilića kao zabave za svoju djecu.
– Dođite svi na stranicu www.prijatelji-zivotinja.hr, nađite više informacija o okrutnosti trgovine životinjama i brojne recepte. Poput recepta za biljno jaje od sojinog mlijeka i slanutkova brašna, šunku od sejtana, umak od hrena… Kao i sir od badema, francusku salatu s domaćom biljnom majonezom i ukusnu pincu bez jaja.