Nedavno otvoren restoran Fakin u Legradu dobio je prestižnu oznaku Gault & Millau te je tako uvršten u rang vrhunskih restorana ne samo s područja Republike Hrvatske već i ostalih zemalja diljem Europe i šire, izvijestili su iz Turističke zajednice Koprivničko-križevačke.
Iz TZ-a napominju kako je to prvi restoran na području Koprivničko-križevačke županije koji nosi ovu oznaku. Dodjela oznaka za područje Republike Hrvatske održana je u hotelu Esplanade u Zagrebu u skopu gala večeri na kojoj je između ostalog predstavljen i novi vodič restorana. Restoran Fakin ocijenjen je sa 14 bodova i dobio je dvije kapice.
Gault & Millau je prestižni francuski vodič za restorane kojeg su utemeljili slavni kritičari
restorana Henri Gault i Christian Millau 1965. godine. Gault & Millau ocjenjuje na skali
od 1 do 20, pri čemu je 20 najviši broj bodova. Restorani s manje od 10 bodova rijetko se
navode, a bodovi se dodjeljuju na temelju kvalitete hrane, uz komentare o usluzi, cijeni ili
atmosferi restorana posebno. Na temelju ove ocjene, restorani visokog ranga mogu
prikazati jedan do četiri toquea/kuharske kapice.
Svojevremeno se vodila rasprava o tome koji je vodič važniji, Michelinov ili Gault Millauea. U 1970-ima Michelinova kontinuirana konzervativna podrška tradicionalnoj visokoj kuhinji bila je izazvana podrškom nouvelle kuhinje od strane Gault-Millaua. Michelin je popularniji i stoga utjecajniji, dok se Gault & Millau smatra više usredotočenim na hranu jer se glavni kriterij temelji isključivo na kvaliteti hrane.