Stigla je bazga, a mnogima omiljenin sok ili sirup pravo je osvježenje u toplim danima.
Ove godine, zahvaljujući visokim temperaturama u proteklih mjesec dana, cvjetanje bazge je uranilo.
Osim što je sok vrlo ukusan, on ima i ljekovito djelovanje – veliki je saveznik u ublažavanju simptoma prehlade, jer jača imunitet. Osim toga, ima antivirusno i antimikrobno djelovanje. Ljubitelji i dobri poznavatelji ljekovitog bilja tvrde da može pomoći kod akni, čireva, konjunktivitisa i kožnog osipa, piše agroklub.
Vesna Hinić svake godine bere ju i pravi sirup. Njena preporuka je da se bere tamo gdje je zrak manje zagađen. Kako objašnjava za agroklub, po starinskom receptu obično se nabere 40 cvjetova, ali ona zbog jače arome doda više i potopi ih u pet litara vode. Nakon toga, dodaje kilogram narezanog limuna i narendanu koru od tri do četiri komada.
Ukoliko želite napraviti sirup, i za to ima provjeren recept.
– Ako se pravi sirup dodaje se šećer, na pet litara tekućine stavim pet kg šećera da odstoji 24 sata. Mnogi će pomisliti da je to puno, ali kad izračunam koliko dobijem litara od te mjere dođem do zaključka da svaka litra sirupa sadrži samo 110 grama šećera, a to zaista nije puno – kaže ona.
Sok ulijeva isključivo u staklene boce i obavezno pasterizira na najjednostavniji način, tako što u lonac stavi boce sa sokom, doda vodu i lagano zagrijava. Voda ne treba proključati već oko pet minuta lagano strujiti. Nakon toga ih izvadi u košaru, dobro pokrije da se postepeno hlade i time je proces pripreme sirupa završen.