9.5 C
Koprivnica
Utorak, 5. studenoga 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
KUHINJSKE ČAROLIJE

Štefica nam je otkrila tajni sastojak pite kojom je pomela konkurenciju: Ljudi danas nemaju vremena za kolače, ali moji su sve slađi!
Š

Uzevši u obzir da je Štefanje pred nama, a ona, dakle, nosi ime Štefica, jasno je kako će uskoro kuhinjski stol u njezinu domu biti pretrpan brašnom, jajima, šećerom, pudinzima i tko zna čime sve ne.

Ne propustite

Kolače pečem otkako znam za sebe, kaže Štefica Lukunić, osvajačica prvog mjesta na 8. Internacionalnom kongresu slastičarstva Interslast. Zahvaljujući vrhunskoj medenoj piti stigla je do priznanja.

– Kao Udruga žena Hrvatsko srce pozvani smo predstavljati Peteranec i Koprivničko-križevačku županiju. Odluči smo se na medvjeđe šape, s time da je tema natjecateljskog dijela bio med. Pitu sam pekla po starinskom receptu u koji ide mast umjesto margarina. Trudila sam se da kore budu jednake s jednakim filom – otkriva Š. Lukunić, dodajući kako je povjerenstvo odluku donijelo na temelju izgleda i okusa.

Unatoč pobjedi, koja je stigla nenadano, fokus je postavljen na održavanje tradicije, kako Peteranca, tako i Podravine.

– Godinama održavamo Mudlinijadu, manifestaciju kojom pokušavamo zaštititi mudlin. Ne želimo da se starina i običaji zaborave – tvrdi.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
“Što sam starija, kolači su mi sve slađi”

Kao i mnoge, gospođu Lukunić u slatki svijet, svijet slastičarstva, uvele su majka i baka. Podrazumijeva se samoinicijativa, želja za učenjem i usvajanjem znanja čime je zanat ispekla do zavidne razine. Zanimljivo, donedavno nije bila ljubiteljica slatkog, iako je isto vrlo rado pripremala.

– Prije sam do recepata dolazila usmeno – probaš i tražiš. U zadnje vrijeme, naravno, internetom. Ipak, recepte imam spremljene na papirima, u knjigama. Kolače koje najčešće pečem već znam napamet. Što sam starija, sve su mi slađi – govori, navodeći kako se na njezinu stolu najčešće nalaze kremšnite, londonerice, klipići, štrukli i digani, kako se u narodu kaže, odnosno dizani kolač za koji slaže prhko tijesto što omogućava dugotrajnost.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Studeni je blizu prosinca, a krajem prosinca je, što? Božić, naravno. A tada se iz svih domova osjeti miris kolača. Iako, dojam je kako ljudi sve više pribjegavaju kupovini slatkih zalogaja koje postavljaju na stol. Razlozi su, najčešće, vrijeme i novac, odnosno nedostatak dvaju elemenata.

– Riječ je o današnjem načinu života, ljudi nemaju vremena, jednostavnije je otići u trgovinu i kupiti. Nastojimo svaki vikend ispeći kolače, rijetko ih kupujem, eventualno kada baš ne stignem – tvrdi.

Možda je stvar u ruci, govori u jednom trenutku, opisujući kako slaže kremšnite koje ukućani i gosti obožavaju. A možda bismo je u skoroj budućnosti mogli vidjeti na televiziji kako u sklopu kulinarske emisije priprema vrhunske specijalitete. Tome je već bila blizu. Naime, njezin je sin pokazao inicijativu da se prijave na Tri, dva, jedan – kuhaj!, ali poslovne obaveze to im nisu omogućile.

Do tada, ne sumnjamo kako će sve što izađe iz pećnice momentalno nestajati sa stola. A uzevši u obzir da je Štefanje pred nama, a ona, dakle, nosi ime Štefica, jasno je kako će uskoro kuhinjski stol u njezinu domu biti pretrpan brašnom, jajima, šećerom, pudinzima i tko zna čime sve ne.

– Bit će puno gostiju, pa je potrebno ispeći i mnogo kolača – zaključuje.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Tu-du-du, nema nam pomoći

Poznati Splićani čije hitove znaju svi dolaze u Koprivnicu, evo gdje i kada

Koprivnički prostor FUNK nastavlja sa zanimljivim programima, a jedan od njih održat će se u subotu 30. studenog. Splitski TBF,...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×