Nedostatak vode i suša, a s druge strane pretjerano zalijevanje mogu uzrokovati stres kod voćnih stabala te dovesti do opadanja plodova. Takva pojava je, nažalost, uobičajena ove godine. Što raditi sa zelenim, još nedozrelim jabukama? Njih je najbolje preraditi isto kao i obične, zrele. Evo pet prijedloga: džem ili marmelada, kompot, sok, pire ili ocat.
Korištenje nezrelih jabuka za pripremu raznih proizvoda može imati određene nedostatke. Tako treba pripaziti na to da su one kiselije od zrelih, što može utjecati na konačan okus proizvoda. Zato možete povećati količinu šećera ili meda kako biste uravnotežili kiselost.
Također, imaju slabiju aromu pa se preporučuje dodavanje cimeta, vanilije, klinčića, đumbira, anisa, limunove korice i drugih začina, što će poboljšati i dati puniji okus. U ovu svrhu ih možete kombinirati s drugim voćem kao što su šljive ili breskve.
Proizvodi od nezrelih jabuka mogu biti podložniji kvarenju jer nezrele sadrže više vode i manje prirodnih konzervansa. Zato pazite na pravilnu sterilizaciju staklenki i boca te koristite metode konzerviranja kao što su pasterizacija. Proizvode čuvajte u hladnjaku ili na hladnom i tamnom mjestu, savjetuje agroklub.com.