12.3 C
Koprivnica
Nedjelja, 24. rujna 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
veliki problemi

Studenti očajni, počela akademska godina, a menza ne radi: Nema adekvatnog smještaja, prijevoza, sada ni restorana, neki ne bi dolazili u Koprivnicu da su to znali
S

Za prehranu studenata odgovorno je Ministarstvo, a ne Sveučilište. Mi smo napravili menzu, uložili 3,5 milijuna kuna vlastitih sredstava, jedini u Hrvatskoj bez pomoći Ministarstva napravili restoran i sad je KTC raskinuo ugovor jer im se ne isplati, kaže Tomiša

Ne propustite

U koprivničkom Kampusu jučer je počela nova akademska godina. Studenti su sjeli u klupe gdje ih je već prvog dana predavanja dočekalo neugodno iznenađenje.

Naime, ove se godine Sveučilište Sjever u Koprivnici može pohvaliti rekordnim upisnim brojkama i time da interes za studiranjem u našem gradu nikada nije bio veći, no djeca su došla, a nemaju gdje jesti, jer menza neće raditi do daljnjeg. KTC je odustao od pružanja usluge tople prehrane, a na natječaj za novog pružatelja nije se javio nitko.

Novonastala situacija razočarala je brojne studente, kojima je uz informaciju da se nitko nije javio na natječaj za studentski restoran isto tako rečeno da ako žele menzu, sami pišu žalbu Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

– Sramota je ovo što se događa. Svake godine otvaraju se novi smjerovi i sve veći broj studenata upisuje studij, a apsolutno ništa se ne čini kako bi se poboljšali uvjeti studiranja. Mislim da je svima jasno da se tu radi samo o interesu. Ovim je Sveučilište pokazalo koliko brine o svojim studentima koji dolaze iz cijele Hrvatske pa i izvan nje. Vjerujem da bi mnogi studenti, da su ovu informaciju znali ranije, razmislili o upisu na Sveučilište u Koprivnici, gdje osim što ne postoji adekvatan smještaj ni javni prijevoz, sada nema niti menze – požalila nam se razočarana studentica, koja nas je zamolila da joj ne otkrijemo identitet kako bi izbjegla potencijalne probleme na fakultetu.

IMG
Prorektor sveučilišta Sjever Mario Tomiša // Foto: Sanjin Bojić

Prorektor Sveučilišta Sjever Mario Tomiša potvrdio je da je studentima rečeno upravo tako, da nemaju gdje jesti po subvencioniranoj cijeni od strane države, nego da će se morati hraniti isključivo o svom trošku po ekonomskim cijenama.

– Za prehranu studenata odgovorno je Ministarstvo, a ne Sveučilište. Mi smo napravili menzu, uložili 3,5 milijuna kuna vlastitih sredstava, jedini u Hrvatskoj bez pomoći Ministarstva i ikoga napravili restoran i sad je, koliko smo obaviješteni, KTC raskinuo ugovor jer im se ne isplati, a ne isplati im se jer Ministarstvo plaća subvencioniranu prehranu koliko plaća. Cijene namirnica su otišle gore, cijene energenata, radne snage, i jednostavno nisu htjeli više, a niti je bilo tko drugi zainteresiran raditi po važećim cijenama. Mi smo tu nemoćni – kaže Tomiša.

Prorektor naglašava da im jedino preostaje tražiti Ministarstvo da riješi taj gorući problem.

– Morat će to riješiti i uskladiti u cijeloj Hrvatskoj, pregovori oko toga traju dosta dugo. Nažalost akademska godina je počela, dogovorilo se nije ništa, a postojeći pravilnik na snazi je dugi niz godina – kaže.

Na pitanje kako stvari stoje u Varaždinu, Tomiša objašnjava kako je tamo nadležan Studentski centar Sveučilišta u Zagrebu.

– Oni imaju studentski dom i student servis iz kojeg se financiraju i mogu si dopustiti da su po pitanju prehrane malo u minusu, a mi imamo vanjskog suradnika, koji nema studentski dom kojim bi si pokrio razliku. KTC nam je u lipnju poslao dopis da od 1. kolovoza više neće produžiti suradnju iako smo imali ugovor za još jednu godinu. Ne krivim ih, ako pripremaš obrok prema normativima koje je propisalo Ministarstvo koji te košta 40 kuna, a ti ga moraš prodavati za 20, to nitko neće prihvatiti. Za to sam da svi u Hrvatskoj imaju ista prava, a mi ovdje očito nemamo prava kakva imaju drugi – objašnjava Tomiša svjestan da je i smještaj, baš poput javnog prijevoza veliki problem za njegove studente.

IMG
Foto: Sanjin Bojić

– U Koprivnici je cijena stanova otišla gore, nema slobodne sobe ni stana, sve to koči razvoj sveučilišta, očajan sam. Imamo najbolje upise u Hrvatskoj od svih javnih sveučilišta, a nemamo dom, ne radi menza, to nije pod ingerencijom Sveučilišta nego države. Grad je također bio voljan pomoći, raspisali su natječaj za izgradnju doma, potpisali ugovor izvođačem, no što se trenutno događa nemam informaciju – veli prorektor.

Komentar situacije smo zatražili i od gradonačelnika Koprivnice Mišela Jakšića. On je u startu razjasnio da Grad sa studentskom menzom nema nikakve veze iako su svojevremeno darovali zgradu za njenu izgradnju.

– Što se tiče smještaja, imali smo nekoliko pokušaja koji nisu do kraja uspjeli jer je bila korona, inflacija…Bili smo spremni dati zgradu na raspolaganje, ali prema zakonu o visokoškolskom obrazovanju, država koja je gradila studentske domove po Dubrovniku, Varaždinu, Rijeci, mogla bi napraviti studentski dom i u Koprivnici gdje ima svoje Sveučilište – kazao je Jakšić.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

Detalji

FOTO Poznat je uzrok teške prometne nesreće u Đurđevcu, jedna osoba teško ozlijeđena

Dovršen je očevid teške prometne nesreće koja se je dogodila jučer oko 18.45 u Đurđevcu u Vinogradskoj ulici. Naime, 74-godišnji...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti