U večernjim satima Split bude zaista pun. U podne unatoč sparini koja ubija apetit, gostiju je bilo. Grupa Norvežana bacila se na sendviče s krumpirićima. Po osobi porcija blizu 100 kuna, a pivo nešto skuplje marke po 45 kuna, piše dnevnik.hr
– U Italiji su iste cijene. Malo smo iznenađeni. Mislili smo da je jeftinije – komentirao je turist iz Italije.
U drugom restoranu nešto zaigranija ponuda za mlade Francuskinje. I tu je hamburger s kuhanim krumpirom blizu 100 kuna. Čak i u uličicama u centru koje nisu na udarnoj lokaciji cijene su slične. Ovdje to pravdaju kvalitetnim namirnicama.
– Riba, morski rižot, manistra s plodovima mora… Od 80 do 150 kuna – govori vlasnik restorana Stipe Sikirica.
Ne zvuči strašno, ali kada za stol sjedne obitelj s recimo pet članova, s pićem večera brzo dođe oko tisuću kuna. Deserte iza večere u restoranu bolje ne spominjati jer cijena kolača je od 25 do 40 kuna. Za strance ništa strašno kad su im plaće barem tri puta veće.
– Oko tri i pol tisuće eura, prosječno – govori turist na pitanje kolika je plaća u Norveškoj, a u Francuskoj je oko 3000 eura.
Znaju to ugostitelji pa neki svoje elitne stolove, kao u slučaju iz Dubrovnika, od siromašnih gostiju brane i rezervacijom koja obvezuje gosta na minimum 300 kuna potrošnje.
A domaći znaju da u jelovnicima ima i jastoga po 900 kuna za porciju. Pa često pitaju – držite li pizzu. Ali, ugostitelji su se osigurali, pa je i pizza sada blizu 100 kuna. Tko to može platiti, pitaju se najčešće domaći držeći se sladoleda i soka, tamo gdje još nisu zavladali tanjuri i salvete.
– Čak i ako idemo u paru, a kamoli ako idemo s djecom – komentirala je Ivana.
No, to je tržište. Ugostitelji beru jagode dok su prigode. Na jesen će cijene s temperaturama možda opet biti bar nešto niže, i bliže domaćima.