0.7 C
Koprivnica
Petak, 22. studenoga 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Slastice

Top pet božićnih kolača za koje uopće ne morate paliti pećnicu
T

Ovo su neki od suhih božićnih kolača koji se ne peku, a među receptima ćete pronaći i stare, dobro poznate božićne kolače

Ne propustite

Ako vam se ovih blagdana jednostavno ne da peći brdo kolača, a želite gostima ipak ponuditi neke slastice, za vas imamo recepte za jednostavne i ukusne kolače. Ove slatke zalogaje savršeno će napraviti i najveći amater, a oduševit će svakoga.

Ovo su neki od suhih božićnih kolača koji se ne peku, a među receptima ćete pronaći i stare, dobro poznate božićne kolače.

Rum kuglice

Sastojci:

  • 250 g margarina
  • 250 g šećera u prahu
  • 250 g mljevenih keksa
  • 100 g mljevenih oraha
  • 2 žlice ruma
  • 100 g grožđica
  • 100 g čokolade
  • šarene mrvice

Postupak:

Izradite margarin sa šećerom u prahu te dodajte kekse, orahe i rum. Od smjese oblikujte kuglice i u svaku stavite po jednu grožđicu. Umočite ih u rastopljenu čokoladu, posipajte šarenim mrvicama i pustite da se čokolada stvrdne. Kada se čokolada ohladi, spremite ih u hladnjak.

Raffaelo kuglice

Sastojci:

  • pola litre mlijeka
  • 2 pudinga od vanilije
  • 30 dag kokosovog brašna
  • 25 dag margarina
  • 7 žlica šećera
  • 25 dag šećera u prahu
  • cijeli bademi

Postupak:

Za početak skuhajte pudinge u pola litre mlijeka. Dodajte kokosovo brašno, dobro promiješajte i pustite neka se ohladi. Bademe namočite u vrućoj vodi kako bi se odvojila kožica. Izradite margarin sa šećerom u prahu i dodajte ga pudingu. Dobro rashladite smjesu pa oblikujte kuglice rukama. U svaku kuglicu utisnite po jedan badem bez kožice i uvaljajte je u šećer ili kokos.

Čokoladni truffelsi

Sastojci:

  • 250 g tamne čokolade
  • 130 ml slatkog vrhnja
  • žličica cimeta
  • 30 g maslaca
  • ribana kora jedne naranče
  • tamni gorki kakao prah

Postupak:

Slatko vrhnje zakuhajte gotovo do vrenja pa dodajte čokoladu. U nju dodajte maslac, cimet i narančinu koricu. Kada se čokolada sasvim otopila, pustite neka se malo ohladi, a zatim je stavite u hladnjak na najmanje dva sata.

Smjesa mora biti dobro ohlađena kako bi se stisnula. Žličicom za čaj vadite smjesu i oblikujte kuglice rukama (potrebno je biti brz kako ne bi omekšala od topline ruku) te ih potom uvaljajte u kakao. Truffelse čuvajte u hladnjaku ili još bolje – na balkonu.

Salama od oblatni

Sastojci:

  • 200 g maslaca
  • 200 g šećera
  • 200 g tamne čokolade
  • 200 g samljevenih oraha
  • 150 g Petit Beurre keksa
  • 1 žumanjak
  • 2 oblatne

Postupak:

Samljeti Petit Beurre kekse i ostaviti sa strane. Na pari otopiti tamnu čokoladu i ostaviti je da se hladi. U drugoj posudi na pari otopiti maslac i šećer. U otopljenu smjesu maslaca i šećera dodati žumanjak i miješati da se smjesa sjedini i zgusne. U smjesu dodati otopljenu čokoladu i dobro promiješati. Ubaciti samljevene orahe i promiješati. Ohladiti na sobnu temperaturu. Na kraju dodati samljevene kekse i dobro izmiješati cijelu smjesu.

Na podlogu staviti čistu mokru krpu, preko nje oblatnu te preko oblatne novu mokru krpu, zatim novu oblatnu i preko čistu mokru krpu. Ostaviti tako pola sata da oblatne omekšaju i da se mogu rolati. Nakon pola sata namazati pola nadjeva na jednu oblatnu i oprezno je zarolati uz pomoć krpe. I drugu oblatnu premazati s ostatkom nadjeva i pažljivo je zarolati. Ostaviti oblatne da se osuše na sobnoj temperaturi barem preko noći, a onda ih rezati na širinu oko 8 mm i poslužiti.

Čokoladne kuglice

Sastojci:

  • 200 g šećera
  • 200 g maslaca
  • 300 g keksa
  • 100 g tamne čokolade
  • 200 g kokosovog brašna
  • 1 dl mlijeka

Za ukras:

  • 70 g kokosovog brašna

Postupak:

U blenderu samljeti kekse. U loncu na štednjaku zagrijati mlijeko te istopiti redom šećer, maslac i čokoladu. Dobro izmiješati. U vruću masu dodati mljevene kekse i promiješati. U smjesu dodati kokosovo brašno i dobro sjediniti. Ostaviti smjesu na hladnom desetak minuta.

Raditi kuglice i uvaljati ih u kokosovo brašno. Kuglice stavljati u ukrasne papirnate košarice. Ohladiti barem tri sata prije posluživanja, piše Recepttura.

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Prometna nesreća

UPRAVO Prometna nesreća na ulazu u Virje, u tijeku policijski očevid

Prometna nesreća na ulazu u Virje, ispred benzinske postaje, dogodila se prije nekoliko trenutaka. Kako javlja naš fotoreporter, prema neslužbenim...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×