Ako vam se ovih blagdana jednostavno ne da peći brdo kolača, a želite gostima ipak ponuditi neke slastice, za vas imamo recepte za jednostavne i ukusne kolače. Ove slatke zalogaje savršeno će napraviti i najveći amater, a oduševit će svakoga.
Ovo su neki od suhih božićnih kolača koji se ne peku, a među receptima ćete pronaći i stare, dobro poznate božićne kolače.
Rum kuglice
Sastojci:
- 250 g margarina
- 250 g šećera u prahu
- 250 g mljevenih keksa
- 100 g mljevenih oraha
- 2 žlice ruma
- 100 g grožđica
- 100 g čokolade
- šarene mrvice
Postupak:
Izradite margarin sa šećerom u prahu te dodajte kekse, orahe i rum. Od smjese oblikujte kuglice i u svaku stavite po jednu grožđicu. Umočite ih u rastopljenu čokoladu, posipajte šarenim mrvicama i pustite da se čokolada stvrdne. Kada se čokolada ohladi, spremite ih u hladnjak.
Raffaelo kuglice
Sastojci:
- pola litre mlijeka
- 2 pudinga od vanilije
- 30 dag kokosovog brašna
- 25 dag margarina
- 7 žlica šećera
- 25 dag šećera u prahu
- cijeli bademi
Postupak:
Za početak skuhajte pudinge u pola litre mlijeka. Dodajte kokosovo brašno, dobro promiješajte i pustite neka se ohladi. Bademe namočite u vrućoj vodi kako bi se odvojila kožica. Izradite margarin sa šećerom u prahu i dodajte ga pudingu. Dobro rashladite smjesu pa oblikujte kuglice rukama. U svaku kuglicu utisnite po jedan badem bez kožice i uvaljajte je u šećer ili kokos.
Čokoladni truffelsi
Sastojci:
- 250 g tamne čokolade
- 130 ml slatkog vrhnja
- žličica cimeta
- 30 g maslaca
- ribana kora jedne naranče
- tamni gorki kakao prah
Postupak:
Slatko vrhnje zakuhajte gotovo do vrenja pa dodajte čokoladu. U nju dodajte maslac, cimet i narančinu koricu. Kada se čokolada sasvim otopila, pustite neka se malo ohladi, a zatim je stavite u hladnjak na najmanje dva sata.
Smjesa mora biti dobro ohlađena kako bi se stisnula. Žličicom za čaj vadite smjesu i oblikujte kuglice rukama (potrebno je biti brz kako ne bi omekšala od topline ruku) te ih potom uvaljajte u kakao. Truffelse čuvajte u hladnjaku ili još bolje – na balkonu.
Salama od oblatni
Sastojci:
- 200 g maslaca
- 200 g šećera
- 200 g tamne čokolade
- 200 g samljevenih oraha
- 150 g Petit Beurre keksa
- 1 žumanjak
- 2 oblatne
Postupak:
Samljeti Petit Beurre kekse i ostaviti sa strane. Na pari otopiti tamnu čokoladu i ostaviti je da se hladi. U drugoj posudi na pari otopiti maslac i šećer. U otopljenu smjesu maslaca i šećera dodati žumanjak i miješati da se smjesa sjedini i zgusne. U smjesu dodati otopljenu čokoladu i dobro promiješati. Ubaciti samljevene orahe i promiješati. Ohladiti na sobnu temperaturu. Na kraju dodati samljevene kekse i dobro izmiješati cijelu smjesu.
Na podlogu staviti čistu mokru krpu, preko nje oblatnu te preko oblatne novu mokru krpu, zatim novu oblatnu i preko čistu mokru krpu. Ostaviti tako pola sata da oblatne omekšaju i da se mogu rolati. Nakon pola sata namazati pola nadjeva na jednu oblatnu i oprezno je zarolati uz pomoć krpe. I drugu oblatnu premazati s ostatkom nadjeva i pažljivo je zarolati. Ostaviti oblatne da se osuše na sobnoj temperaturi barem preko noći, a onda ih rezati na širinu oko 8 mm i poslužiti.
Čokoladne kuglice
Sastojci:
- 200 g šećera
- 200 g maslaca
- 300 g keksa
- 100 g tamne čokolade
- 200 g kokosovog brašna
- 1 dl mlijeka
Za ukras:
- 70 g kokosovog brašna
Postupak:
U blenderu samljeti kekse. U loncu na štednjaku zagrijati mlijeko te istopiti redom šećer, maslac i čokoladu. Dobro izmiješati. U vruću masu dodati mljevene kekse i promiješati. U smjesu dodati kokosovo brašno i dobro sjediniti. Ostaviti smjesu na hladnom desetak minuta.
Raditi kuglice i uvaljati ih u kokosovo brašno. Kuglice stavljati u ukrasne papirnate košarice. Ohladiti barem tri sata prije posluživanja, piše Recepttura.