Europski sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF) objavio je na svojim stranicama da je, kontrolom na talijanskom tržištu, u proizvodu iz Hrvatske otkriven norovirus.
Konkretno, kontaminacija je detektirana u morskim proizvodima poznatim kao brbavice, koje se još nazivaju i morskim tartufima. U obavijesti RASFF-a navodi se da je rizik za zdravlje u ovom slučaju potencijalno ozbiljan, stoga su u Italiji nakon provedene kontrole o svemu obavijestili nadležne. Norovirus je vrlo zarazan virus koji se širi putem zagađene hrane ili vode. Najčešće se ljudi zaraze tako što popiju zaraženu vodu ili pojedu hranu obrađenu vodom zagađenom norovirusom (na polju, kod kuće, u restoranu itd.).
Zaraza je moguća i ako hrana ili voda dođu u kontakt s tragovima izlučevina na rukama nosioca virusa. Virus se obično širi fekalno-oralnim putem, a može se prenijeti i zrakom (nakon što zaražena osoba povrati), ne samo putem kontaminiranih površina. Norovirus uzrokuje godišnje oko 685 milijuna slučajeva bolesti i 200.000 smrtnih slučajeva diljem svijeta.
Kao i kod većine slučajeva trovanja hranom, simptomi uključuju mučninu, povraćanje, grčeve u želucu i proljev. U pravilu je oporavak brz (od 1 do 3 dana) te je glavni problemi moguća dehidracija, posebice kod male djece i starijih. Simptomi se obično razviju od 12 do 48 sati nakon izlaganja. Mogu se pojaviti opća letargija, slabost, bolovi u mišićima, glavobolje i niska temperatura, piše Vecernji.hr