Ovih dana započela je berba rajčice, a sa sezonom, svake se godine krajem srpnja u Umagu obilježava i Dan rajčica, uz prigodan program Podravke i Grada Umaga. Tako se ove godine, u četvrtak obilježava jubilarna, 20. Fešta od rajčica.
Program započinje stručnim skupom u Gradskoj vijećnici u Umagu koji će otvoriti Marin Pucar, predsjednik Uprave Podravke i u kojem će sudjelovati dr. sc. Zdravko Matotan iz Podravke te gosti predavači iz Italije i Izraela.
Nakon stručnog skupa Marin Pucar dodijelit će priznanja najzaslužnijim proizvođačima rajčice za preradu te potom uz pratnju gostiju obići proizvodne i pokusne površine pod rajčicom.
Fešta od rajčica tradicionalno će se održati u 20 sati na Trgu Slobode u Umagu u kojoj će sudjelovati Podravkini promotori kulinarstva i i poseban gost Stevo Karapandža.
Podravkina tvornica za preradu rajčice u Umagu, jedina takva u Hrvatskoj, godišnje može preraditi 12.000 tona rajčica. U 2017. godini proizvodnja rajčice za preradu ugovorena je s 30-ak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava na površini od 200-tinjak hektara na kojima je posađeno 4,3 milijuna presadnica rajčice.
Berba rajčice trajat će do rujna, a i ove godine očekuje se urod koji će zadovoljiti maksimalne kapacitete Tvornice Povrća Umag.