Uspješna “Zelena Čistka” nadomak Koprivnice

10:21h
0
Zelena čistka // Foto: Arhiva

U organizaciji koprivničke udruge “Kopriva”, prošle subote 20. travnja od 9 sati ujutro, bila je održana uspješna akcija raščišćavanja divljeg odlagališta otpada, nadomak grada Koprivnica u šumarku uz makadamski put Herešin-Peteranec blizu azila za napuštene životinje ”Ottova kućica”.

”Zelena Čistka 2013” je dio globalnog pokreta ‘Let’s do it world!’ koja se održavala diljem Hrvatske. Tako smo imali priliku vidjeti mnoge osobe iz političkog i javnog života koje su svojim prisustvom i angažmanom dale doprinos toj hvalevrijednoj akciji značajnoj za cijelu Hrvatsku i planet Zemlju.

Naime, narečenog datuma, nadomak Koprivnice, okupili su se brojni volonteri i aktivisti kako bi raščistili herešinski šumarak od svakojakog smeća koje se tamo odlagalo tijekom 30-tak godina, zahvaljujući bezobzirnim ekološki neosviještenim mještanima, a komunalne službe nisu ništa poduzimale po tom pitanju!

Akcijom u organizaciji udruge Kopriva prikupljeno je i grupirano preko 200 vreća od 100 l raznog otpada a grupirano je još toliko i raznog krupnog otpada! Volonteri i aktivisti radili su u nemogućim uvjetima, prisutnost enormne količine plastika, odjeće, pelena, ormara, kaca, smrad od strvina se širio posvuda i teško je bilo izdržati, ali smo ipak uspjeli, motivirani ekološkom sviješću i prirodom.

Devastiranje okoliša na takav način nedopustivo je u današnjem civiliziranom društvu. Jednoj plastičnoj boci potrebno je da se razgradi na neki način 2000 godina i više. Pitam se gdje su oni koji bi trebali kreirati i uspostaviti Zakon da se u prirodu nekontrolirano ne odlaže smeće bilo da je u pitanju javna ili privatna površina. U hrvatskoj još uvijek nema zbrinjavanja otpada na adekvatan način, njime se još uvijek ne gospodari na adekvatan način. Smeće je zapravo sekundarna sirovina iz koje se može dobiti vrijedna energija za grijanje, primjer su to zapadne razvijene zemlje, Švedska ponajviše.

Moram spomenuti i to da se niti jedan ovdašnji političar predstavnik lokalne herešinske vlasti a ni gradske nije pojavio u ovoj akciji. Oni su sigurno bili zauzeti svojim idejama i programima kako bi si što bolje odradili kampanju za nadolazeće izbore te da si osiguraju dobre pozicije. Pitanje je hoće li takvim postupcima dobiti i glasače. Mladi im poručuju da su u politici samo stari i nekompetentni ljudi.

S pravom možemo biti ponosni, učinili smo zbilja mnogo na ‘jedan dan za čisti okoliš’! poručuju predstavnici Udruge „Kopriva” Ivan Funtek i Tomislav Bratković.

foto: Nada Zlatar Lukavski

{vsig}vijesti/04-2013/130424-zelena-cistka-kopriva{/vsig}

čitam...