Na primjeru koprivničke gimnazije

Župan Koren u Poljskoj prezentirao iskustva županije s javno-privatnim partnerstvom

Forum se nastavlja i sutra kada će sudionici raspravljati o gospodarskim kretanjima i aktualnim trendovima u sklopu panela Inovacije u gospodarstvu nakon čega će se održati završni sastanak sa zaključcima Foruma. 

14:58h
0
Foto: kckzz.hr

Izaslanstvo Koprivničko-križevačke županije predvođeno županom Darkom Korenom i zamjenikom župana Darkom Sobotom od 12. do 14. rujna boravi na 8. Forumu poljskih i hrvatskih regija, međunarodnom susretu predstavnika regionalne vlasti u poljskom gradu Zielona Góra na kojem će sudionici kroz brojne panele i diskusije razmijeniti iskustava i poglede o budućnosti europskih regija.

Forum je otvoren danas, u četvrtak 12. rujna, prigodnim govorima maršalice Lubuškog vojvodstva ujedno i članice Predsjedništva Saveza vojvodstava Republike Poljske Elżbiete Anne Polak,  potpredsjednika Odbora za lokalnu samoupravu i regionalnu politiku u Sejmu Jaceka Protasa te veleposlanika Republike Hrvatske Tomislava Vidoševića i predsjednika Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninskog župana Gorana Pauka.

Foto: kckzz.hr

Predsjednik HZŽ je u ime predstavnika hrvatskih županija zahvalio na gostoprimstvu te naglasio kako poljske i hrvatske regije godinama surađuju te razmjenom iskustva pružaju primjer drugim zemljama Europske unije. Nakon svečanog otvorenja, uslijedili su paneli o budućnosti kohezijske politike, digitalizaciji javne uprave te javno-privatnom partnerstvu na kojem je župan Koren predstavio iskustva Koprivničko-križevačke županije na primjeru projekta koprivničke Gimnazije Fran Galović.

Župan je sudionicima panela izložio prednosti i nedostatke projekta nastalog u suradnji Županije, Grada Koprivnice i Vlade Republike Hrvatske, naglasivši orijentaciju Županije prema podizanju kvalitete i uspješnosti obrazovanja u čemu je Koprivničko-križevačka županija u samom hrvatskom vrhu s obzirom da je u proteklih sedam godina uložila preko 55 milijuna kuna vlastitih proračunskih sredstava kroz različite infrastrukturne projekte.

Foto: kckzz.hr

Dodao je kako model JPP-a donosi niz prednosti kako za javni tako i za privatni sektor, ali i rizike te kako je krajnji cilj javno privatnog vlasništva povrat javnog dobra u javnu domenu, ali i zaštita javnog interesa u svakom trenutku provođenja projekta.

Što se tiče segmenta u kojem JPP može najbolje funkcionirati, a s obzirom da trenutnim operativnim programima u ovom proračunskom razdoblju nisu na raspolaganju europska sredstva za izgradnju obrazovne infrastrukture, JPP je prihvatljiv i jedini moguć model financiranja u području obrazovanja uključujući sufinanciranje države od 55 posto, dodao je župan.

– JPP se ne može usporediti s drugim modelima financiranja, ali u trenutku kad postoji potreba za investiranjem u javni sektor te imate želju i potrebu, a nemate financijskih sredstava JPP postaje prihvatljiv model. Koprivničko-križevačka županija je ovaj model koristila isključivo u segmentu obrazovanja, a valja podsjetiti da 2006. godine kad smo krenuli u realizaciju gradnje koprivničke Gimnazije, Hrvatska nije bila članica EU i nismo mogli koristiti europska sredstva – naglasio je župan tijekom rasprave.

Foto: kckzz.hr

Kazao je kako je provedba projekata po ovom modelu složen i skup proces te kako je prije potrebno provesti analizu da li je primjena ovog modela opravdana.

– Ukoliko će uključivanje privatnog partnera doprinijeti podizanju razine kvalitete javne usluge, smanjiti potencijalne rizike i troškove same izvedbe, primjena ovog modela može se smatrati opravdanom, no treba ipak kazati kako JPP nije najbolji model već se primjenjuje u situacijama kad nema drugog izbora te je još uvijek bolji od kreditnog zaduženja – zaključio je župan.

Forum se nastavlja i sutra kada će sudionici raspravljati o gospodarskim kretanjima i aktualnim trendovima u sklopu panela Inovacije u gospodarstvu nakon čega će se održati završni sastanak sa zaključcima Foruma.