porazne brojke

Županijski HNS upozorava na sve češće nasilje nad ženama: Pod hitno trebamo sigurnu kuću

Andreja Horvat Friščić, predsjednica Ženske inicijative koprivničko-križevačkog HNS-a suočila nas je s brojkam

12:59h
0
Foto: Helena Jošt

Županijska organizacija HNS-a Koprivničko-križevačke županije danas je održala konferenciju za novinare na temu 5 do 12: Zaustavimo nasilje nad ženama!

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u Hrvatskoj se obilježava 22. rujna, a povodom toga govorila je Jasmina Pavlović, predsjednica Županijske organizacije HNS-a Koprivničko-križevačke županije koja je objasnila zašto 5 do 12.

– Zbog naslova iz vaših medija, naslova o ženama žrtvama iz naše županije. Nasilje se događa u našoj županiji, često ga ni ne vidimo. Žene trpe i šute. 5 do 12 je jer je ovoga dosta. Naš zadatak je da ne zatvaramo oči. HNS ne zatvara oči i ne okreće glavu od nasilja – naglasila je J. Pavlović.

Nasilje je u našem društvu prisutno u daleko većem broju nego što se to smatra ili je evidentirano – čak 80 posto žena s područja Koprivničko-križevačke županije, koje su sudjelovale u prošlogodišnjem istraživanju dviju udruga, pretrpjelo je neki oblik fizičkog ili verbalnog nasilja, navode iz HNS-a.

Andreja Horvat Friščić, predsjednica Ženske inicijative koprivničko-križevačkog HNS-a suočila nas je s brojkama.

– Krajem prošle godine je provedeno istraživanje i rezultati su porazni. Sudjelovalo je 321 žena, 80 posto je pretpjelo nasilje, 10 posto je ukazalo na nasilje, a 30 posto nije nikad nikome reklo za nasilje. Naša županija pod hitno treba sigurnu kuću jer bi se žene češće usudile prijaviti nasilje – rekla je A. Horvat Friščić.

čitam...