2.1 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 22. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

1. dani energije u Križevcima – Energy Days Europe 2011
1

Ne propustite

Sve manje fosilnih goriva i njihove sve više cijene, stalni pritisci čovjeka na okoliš kao što su globalno zatopljenje ili kisele kiše, neodrživo gospodarenje energijom i otpadom, energetsko siromaštvo – mnogo je izazova pred razvojem civilizacije. No tu je i rješenje – razvoj koji je ujedno i održiv kroz korištenje obnovljivih izvora energije i energetsku učinkovitost. To rješenje je prepoznati na europskom nivou, pa su posljednjih godina praktički svi novi izvori energije koji se grade obnovljivi – prvenstveno energija vjetra, sunca, biomasa, hidroenergija, geotermalna.

Budući da gradovi na svjetskoj razini ukupno troše čak 75% ukupne energije, gradovi su i prvi koji trebaju početi razmišljati o održivom korištenju energije. Takvoj  inicijativi pokrenutoj na europskoj razini ove godine pridružili su se i Križevci organizacijom prvih dana energije – Energy Days Europe.

Križevci – U sklopu europskog tjedna održive energije u Križevcima se 14. i 15. travnja odvijaju prvi dani energije – Energy Days @ Križevci. Tijekom dva dana održati će se okrugli stol pod nazivom “Perspektiva obnovljivih izvora energije u Križevcima” i izložba tvrtki iz djelokruga obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti.

Okrugli stol održati će se u prostorijama podrumske dvorane Pučkog otvorenog učilišta u Križevcima 14. travnja (četvrtak) s početkom u 19:30 sati. Panelisti okruglog stola biti će Diana Međimorec (HEP Obnovljivi izvori energije), Veljko Vorkapić (Energetski insitut Hrvoje Požar), Ana Pavičić (Institut za međunarodne odnose), Robert Pašičko (United Nations Development Programme), Marko Matosović (Društvo za oblikovanje održivog razvoja) i Branko Hrg (Gradonačelnik Križevaca).

Cilj okruglog stola je predstaviti dosadašnje aktivnosti iz područja održivog korištenja energije s naglaskom na energetsku učinkovitost i uključenost Križevaca u projekte ‘zelene’ energije. Nakon toga predstaviti će se energetski potencijali Križevaca i mogući projekti, kao i aktivnosti u koje se samostalno mogu uključiti svi građani.

Izložba tvrtki odvijati će se 15. travnja (petak) s početkom u 9 sati na Strossmayerovom trgu u Križevcima. Na izložbi će se predstaviti tvrtke s asortimanom iz područja obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti, a u isto vrijeme biti će izloženi radovi učenika osnovnih i srednjih škola koji su sudjelovali u natjecanju u sklopu dana energije. Njihov je zadatak bio konstruirati napravu ili demonstrirati proces korištenja nekog od obnovljivih izvora energije na što inovativniji i zanimljiviji način.

Cilj Energy Days @ Križevci je educirati sve građane o značenju i mogućnostima obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti za razvoj lokalne zajednice. Pored toga, potrebno je pružiti informacije o trenutnim mogućnostima i prilikama korištenja OIE i energetske učinkovitosti u Križevcima, te eventualnim budućim kretanjima i mogućim projektima ili aktivnostima u koje se mogu uključiti poduzetnici i građani. Poseban naglasak stavljen je na promoviranje održivog korištenja energije među mladima koji će se u budućnosti sve češće s time susretati.

Dane održive energije u Križevcima organiziraju Grad Križevci, križevačka udruga P.O.I.N.T. i zagrebačka udruga DOOR (Društvo za oblikovanje održivog razvoja).

Čitav program festivala:
www.c-shock.org/2011

Dobrodošli na 7. Culture Shock Festival!

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Pet plus

Predivna dama haljinicom istaknula savršenu liniju i pozirala nam za čistu peticu!

Ne znamo što točno ova predivna dama fotografira, ali znamo da je za nas namjestila savršenu pozu za fotku! Potpuno...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×