22.9 C
Koprivnica
Petak, 14. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

46. Križevačko veliko spravišče
4

Ne propustite

Cukrene pajdašice, preštimani pajdaši, Četrdeset šesto Križevačko veliko spravišče održava se od 13. do 16. lipnja 2013. kada će se u četiri dana programa obnoviti legenda o sukobu i pomirbi križevačkih purgera i plemenitih kalničkih šljivara.

Ovogodišnje je Spravišče bogato kulturnim programima, gostovanjima, izložbama, programima za djecu i odrasle. Uz podršku IPA prekograničnog programa Mađarska-Hrvatska u gostovanje Križevcima dolaze umjetnici i skupine iz Pečuha i Nagyatada, dok će međunarodnu izložbu vina „Križevačke gorice” uz ostale obogatiti vina i vinari sa vinske ceste Pečuh-Mecsek.

Program Spravišča počinje u četvrtak 13. lipnja kada publici vrata otvara Multimedijski kulturni centar koji će ugostiti izložbu skupltura „Glavonje” akademskog kipara Igora Brkića te izložbu „Literagrafija” grupe autora iz Mađarske. Iste će večeri biti predstavljeni književni radovi i prijevodi hrvatskih i mađarskih autora. Za kraj večeri planirani su koncerti kantautorske zvijede Luke Belanija iz Križevaca, te jazz klarinetista Miroslava Radicsa iz Pečuha.

Središnji događaj Spravišča – pomirba križevačkih purgera i kalničkih šljivara – ove godine kao novost uvodi predstavu Momačke večeri u predivnoj prirodi Kalnika u četvrtak u 20 sati tijekom koje kalnički šljivari slave odlazak na pomirbu u Križevce.

Od petka 14. lipnja se tijekom tri večeri Spravišča na glavnoj pozornici nastavlja predstava pomirbe, svadbe i razlaza zavađenih susjeda u kojoj glavne uloge imaju: križevački notarijuš, kalnički kaštelan, varoški sudac, “fiškuš”, “vunbacitelj”, a sve pod redateljskom palicom Adama Končića.

Za vrijeme Spravišča održavaju se različite kulturno-umjetničke priredbe, izložbe, koncerti, kulinarska događanja, radionice i prezentacija tradicionalnih suvenira, izložbe životinja, sportske i ostale priredbe. Pozornicom Spravišča proći će na stotine izvođača, profesionalaca i amatera, pa će i ove godine Spravišče ponuditi ponešto za sve uzraste.

Purgeri i šljivari znova se pak išču
Kaj bi se našli na 46. Spravišču
Četrtek bi na Kalniku jenu špelanciju dali
Šljivari su purgere na momačku večer zvali.
Se druge je onak kak i svake ljete;
Petek z nami vu varoš v snoboke pete,
Prava veselica je v subotu dok budu svati,
Dojdite si k nam, red je mladencima dara dati,
V nedjelju pak svađa, ne popušta nit jedna strana
znova se nebudemo spominali leto dana.

Bi se reklo čudaj toga za zbaviti nas čaka
vu same četiri dana meseca Ivanjščaka.
Od trinajstoga do šesnajstoga naj sonce grije
naj se bilikum Spravišča četrdeset šesti pot spije!

Križevačko veliko Spravišče temelji se na legendi iz 13. stoljeća koja govori o neprekidnom sukobu križevačkih purgera i plemenitih kalničkih šljivara, te na Križevačkim štatutima, popularnom vinskom ceremonijalu i prvim pisanim pravilima o ponašanju u veselom društvu i za punim stolom. Prema predaji, polovinom 13. stoljeća križevački su se purgeri i kalnički plemenitaši (“šljivari”) konačno pomirili i sprijateljili. U znak pomirbe sazvano je “Veliko Spravišče” u Križevcima na kojem su se jedni drugima zavjetovali da će živjeti u slozi i ljubavi, pomagati si i zajedničkim snagama suzbijati neprijatelje. Kruna uspjeha “Spravišča” bila je velika veselica na kojoj se jelo, pilo i zabavljalo “po križevečki”.

www.spravisce.com

PREUZIMANJE: program (pdf 1,44 mb)

 

Za više informacija:
Turistička zajednica grada Križevaca, Trg Antuna Nemčića 6, Križevci  tel: 048/681-199 i 091/581-9613

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Osvojili trostruku krunu

Graničar iz Đurđevca imao sezonu iz snova, Radman: Fokus je na domaćim dečkima, a u subotu možemo ostvariti najveći uspjeh u povijesti

Nogometni klub Graničar iz Đurđevca proživljava svoje najuspješnije dane. Seniorska momčad s gotovo pa savršenim omjerom okitila se naslovom prvaka...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×