21.8 C
Koprivnica
Subota, 4. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Street art festival

Zapušteni zidovi kao izlagački prostori
Z

Ne propustite

Kvalitetna ulična umjetnost doprinosi razvoju identiteta grada. Ulaskom umjetnosti u javne prostore, a izlaskom iz klasičnih galerijskih prostora, umjetnički rad se oslobađa ustaljenih okvira i komunicira sa svima, ne isključujući nikoga.

Na tom tragu pokrenut je koprivnički Street art festival koji će 2016. doživjeti četvrto izdanje u organizaciji Mamuza – udruge posvećene promicanju suvremene hrvatske umjetnosti i kulture.

Festival će se održati na poznatim lokacijama oko gradskog i srednjoškolskog centra, a trajat će do 27. lipnja.

U posljednje tri godine pasivne su fasade škola, vrtića i dvorišta postale uređene, vizualno zanimljive i privlačne, a Koprivničancima i njihovim gostima svake godine predstavljaju nove umjetničke radove najboljih potpisnika street arta. Gradski prostori koji su čekali rušenje ili nove vlasnike preuzet će ulogu izlagačkog prostora, a osim oživljavanja zapuštenih prostora muralima, ovogodišnji festival aktivno će oživjeti ulice i čitave kvartove.

Cilj ovogodišnjeg SAFa je vratiti na ulicu ono što je nekoć činilo njen život – kvartovska druženja, dječje igre s asfalta i igrališta, mirise večernjih slatkih zalogaja koji su dopirali iz kuća i stanova, plesnjake na otvorenom, kupovinu u garaži i brojne druge aktivnosti koje će potaknuti interakciju i lijepa druženja tijekom toplih lipanjskih popodneva i večeri.

Osim popratnih sadržaja na svakoj lokaciji, ovogodišnje izdanje Street art festivala predstavit će i Papergirl. Iako Koprivničancima još uvijek nepoznat, Papergirl je umjetnički projekt osnovan 2006. godine u Berlinu. Danas se Papergirl organizira u stotinama svjetskih gradova, a kreće otvorenim pozivom građanima svih uzrasta i sposobnosti da doniraju svoje radove na način da ih ubace u Papergirl kutije postavljene na određenim lokacijama u gradu. Radovi će nakon njihova prikupljanja, biti izloženi na izložbi pristiglih radova. No priča ne završava tu – već će  se radovi po uzoru na američke Paperboys dostavljače novina, na biciklima dijeliti slučajnim prolaznicima srolani u tuljce. Ovaj će dio festivala spojiti publiku i umjetnost na interaktivan način te širiti pozitivan stav i suradnju među ljudima. Festival će završiti šetnjom uz vodstvo prostorom, a u tom ćemo vikendu festival upotpuniti koncertom na jednoj od lokacija.

Na Festivalu će se predstaviti umjetnici iz Hrvatske: Acid Monk, Sinko ThePsiho, Hađaga, Andrija Večenaj, Chez, Artu Ditu – Smelly Feet, Mop Hap, Kopito Zla, Antonio Grgić, Mene Mei i Kristijan Smok.

Festival se odvija u suradnji s Gradom Koprivnicom, Županijom Koprivničko-križevačkom, Kulturno-kreativnim centrom Pixel, Srednjom školom Koprivnica, Knjižnicom i čitaonicom Fran Galović i Glasom Podravine.

Program pratite na Facebook stranici Festivala: https://www.facebook.com/Street-art-festival-414567335352629/?fref=ts

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Užas

JE LI TO MOGUĆE Pogledajte što su “pametnjakovići” napravili pametnoj klupi kod Gimnazije

Neki su pametnjakovići, zapravo delinkventi ili možda pojedinac napravili pravu štetu na jednoj od pametnih klupa postavljenih u gradu....
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×