23.2 C
Koprivnica
Četvrtak, 2. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Izložba u Pixelu

Nikola Sinković: Crtam linijama jer želim da crteži budu primjenjivi na svemu, od murala, slika do grafičkih otisaka
N

Ne propustite

U organizaciji udruge maMUZE prošlog četvrtka u prostorima KKC-a Pixel otvorena je zanimljiva izložba Preslika života.

Autor izložbe Nikola Sinković jedan je od najaktivnijih domaćih umjetnika mlađe generacije, a nedavno je na Sveučilištu Sjever završio preddiplomski studij Medijskog dizajna pod mentorstvom doc. Antuna Franovića. Ovo mu je prva samostalna izložba, iako je dosad sudjelovao u mnogim grupnim.

– Oduvijek sam se volio likovno izražavati i to mi je ujedno najjednostavniji način da predstavim sebe i ono što je u meni – rekao nam je Nikola.

Srednju grafičku školu polazio je u Varaždinu gdje se po prvi puta susreo s bakropisom i bakrorezom u koje se zaljubio.

– Fasciniraju me grafički otisci, primjerice, Rembrandt koji je radio nevjerojatno malene portrete na kojima se, kad se uvećaju, i dalje vidi njihova kompleksnost i detaljnost.  Zbog te fascinacije odlučio sam se na crtanje linijama, jer želim da ti crteži budu primjenjivi na svemu, od murala, crteža, slika pa do grafičkih otisaka; a opet želim zadržati tu neku jednostavnost crtanja i dobiti kompleksnost gotovog crteža – dodao je Nikola.

Sinković na Street Art Festivalu // Foto: Tina Antolić
Sinković na Street Art Festivalu // Foto: Tina Antolić

Humor je vrlo bitan element u Sinkovićevom radu. Kako i sam umjetnik kaže, to je najjednostavniji i najbrži način kako doprijeti do ljudi. Humorom se apsurd u smislu semantičko-komunikacijskog fenomena koristi kao sredstvo nastavka, a ne prekida komunikacije.

Krajnji rezultat Sinkovićevog rada obično je crtež koji se ponekad prenosi na zid u obliku murala, a ponekad na popularne stickere, majice, platnene torbe ili kakav drugi uporabni predmet.

Misao vodilja izložbe Preslika života česte su višeznačnosti u vizualnoj i verbalnoj komunikaciji koje nerijetko rezultiraju neželjenim nesporazumima. Razradom crteža Sinković prikazuje momente potencijalnih nesporazuma, a momente isključivosti ”ili-ili” gdje bi komunikacija krenula u jednom ili drugom smjeru ili se, pak, u potpunosti se prekinula, pokušava likovno-verbalnom sinergijom podići na razinu ”i-i”.

Ovu zanimljivu izložbu možete pogledati u prostorima KKC Pixel.

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Loše prošao

Usamljeni 80-godišnjak javio se mladoj ženi na oglas za vezu, “izmuzli” su iz njega skoro 9000 eura

Jedan usamljeni 80-godišnjak postao je žrtvom prijevare nakon što se javio na oglas iza kojeg je stajao trojac s...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×