24.9 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 20. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Svjetski dan plesa

FOTO Natali i Antonio osjetili su “klik” kemije na prvom satu plesa: Strah i trema prođu, a ključno je što smo i dobri prijatelji
F

A vi, dragi čitatelji plešite i svojim plesnim cipelicama kreirajte svoje snove jer je ples univerzalni ljudski jezik koji razumije cijelo čovječanstvo. 

Ne propustite

Danas je Svjetski dan plesa! Mnogi od nas plesom rješavaju negativnu energiju, neki se zahvaljujući njemu opuštaju, a nekima je život ples.

Jedna od cijenjenih američkih plesačica, Martha Graham rekla je kako je ples skriveni jezik duše našeg tijela.

Dva tijela, jedna duša

U tom skrivenom jeziku našao se je jedan mladi plesni par, Natali Franolić i Antonio Habajec.

Antonio i Natali, ples, plesači
Foto: Ivan Balija

Natali i Antonio učenici su koprivničke gimnazije, a plesom se bave od početka osnovnoškolskog obrazovanja. Zajedno plešu tek nekoliko mjeseci, a plesnu kemiju osjetili su na prvu.

– Znali smo se od prije, ali plesnu kemiju osjetili smo odmah na prvom satu plesa. Važan je taj prvi klik, a i važno je da smo i dobri prijatelji, a ne samo plesni partneri – rekli su.

Plesni put

Natali smo imali prilike upoznati krajem prošle godine, no u njenom plesnom svijetu došlo je do velikih promjena.

– Promijenila sam plesni klub, sad sam u Sportskom plesnom klubu Ritam i više se ne natječem samostalno već u paru. Što je za nas koji smo dugo godina samostalno plesali velika promjena – ispričala nam je Natali.

Antonio i Natali, ples, plesači
Foto: Ivan Balija

S druge strane, Antonio je od samih početaka u Ritmu, od njegove osme godine. No mi se time ne bismo složili. Naime, Antonio je rođen na današnji dan, na Svjetski dan plesa, pa možemo reći kako mu je od rođenja “zapisano” da se bavi plesom i kako je ples od prvog plača bio dio njega.

– U drugom razredu osnovne došao je jedan čovjek koji je dijelio neke letke. Došao sam doma i rekao mami kako bih htio probati i tako sam jednostavno krenuo i zavolio ples. Dok sam još saznao da sam rođen na Svjetski dan plesa to mi je bila još veća motivacija da budem još bolji – rekao je Antonio.

Antonio i Natali, ples, plesači
Foto: Ivan Balija

Bitan je prvi “klik”

Kao i u svakom sportu tako i u plesu, plesači se susreću raznim predrasudama. Tako se susreo i ovaj šesnaestogodišnjak.

– Većinom u razredu. Došao sam prošle godine u prvi razred sportske gimnazije i kako smo se predstavljali i kako sam morao reći s kojim se sportom bavim, naravno da su odmah krenule razne pričice. No, one na mene ne utječu, ples volim i plesom se mislim i dalje baviti – kaže.

Antonio i Natali, ples, plesači
Foto: Ivan Balija

Natali i Antonio plešu zajedno tri mjeseca, a njihova prilagodba traje još uvijek.

– Još uvijek se prilagođavam. Ipak nije isto, Antonio u paru pleše dosta dugo, a ja solo skoro devet godina. Tako da se još moram naviknuti – priča te se nadovezuje kako joj najteže pada kontakt.

– Ne mogu se naviknuti da imam još jednu osobu s kojom plešem – dodaje, a i Antonio se isto slaže s njom.

– Dok solo plešu ovise o samoj sebi, ne moraju ovisiti o nekome. Sad dok je u paru taj kontakt, držanje i praćenje mora biti baš usklađeno da možemo dobro od plesati – pojašnjava.

Antonio i Natali, ples, plesači
Foto: Ivan Balija

Povjerenje je ključ svega

Što se tiče pak povjerenja, kažu kako se ono mora steći odmah, na što dosta utječe onaj prvi klik o kojem su već pričali.

Oboje su učenici koprivničke gimnazije, a kako treniraju po deset sati tjedno što uključuje i subotu, zahtjevno im je uskladiti školske obaveze, treninge i natjecanja.

– Teško je uskladiti, ali dosta nam profesora zna olakšati. Dogovorimo se s profesorima kad da pišemo test, a oni nama prebace. Zapravo, sve je stvar dogovora – kaže Natali, dok se Antonio nadovezuje:

– Recimo, poslije škole dođemo doma, najedemo se i idemo na trening. Obavimo privatni trening i onda smo do 22 sata još u dvorani – ističe.

Iako plešu dosta dugo, još uvijek prije svakog turnira imaju tremu.

– Bojim se da ne padnem. Jednom sam pala, ali sam ustala i na kraju bila treća. U većini slučajeva strah i trema prođu dok se krene plesati, uđeš u taj svijet i to je to – priča Natali.

Antonio i Natali, ples, plesači
Foto: Ivan Balija

Dotakli smo se i najdražih plesova, pa tako im je jedan od dražih samba i engleski valcer. Otkrili su nam kako u slobodno vrijeme vole osmisliti i koreografije za svoje bližnje i njihove prve plesove na vjenčanju.

Najveća podrška dakako su im roditelji koji su uvijek na svakom turniru, velika su im motivacija i najglasniji navijači.

Natali i Antonija uskoro čeka njihov prvi turnir kao novog plesnog para, a vjerujemo kako će i sada, kao i prije pratiti sreća i s kući se vratiti peharom. A vi, dragi čitatelji plešite i svojim plesnim cipelicama kreirajte svoje snove jer je ples univerzalni ljudski jezik koji razumije cijelo čovječanstvo.

Antonio i Natali, ples, plesači
Foto: Ivan Balija
Antonio i Natali, ples, plesači
Foto: Ivan Balija
Antonio i Natali, ples, plesači
Foto: Ivan Balija
Antonio i Natali, ples, plesači
Foto: Ivan Balija
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Održana redovna skupština

FOTO Đurđevački umirovljenici planiraju pjevanje, ples i plivanje za podizanje kvalitete života

Đurđevački umirovljenici, okupljeni u Maticu umirovljenika, održali su svoju redovnu godišnju skupštinu. Skupštinu je vodio predsjednik Tomo Jozek, koji je...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×