15.9 C
Koprivnica
Četvrtak, 2. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Čitanje ne poznaje granice

FOTO Učenici đurđevačke škole kroz međunarodni projekt stekli nova znanja i prijateljstva
F

Ideja o suradnji osnovnoškolskih knjižnica Republike Slovenije i Republike Hrvatske nastala je na državnom stručnom skupu za školske knjižničare, 25. Proljetnoj školi školskih knjižničara.

Ne propustite

U Osnovnoj školi Grgura Karlovčana Đurđevac, u srijedu je održan međunarodni projekt Čitanje ne poznaje granice / Branje ne pozna meja u organizaciji đurđevačke knjižnice i knjižnice OŠ Vrhovci Ljubljana.

Čitala su se prevedena književna djela autora susjedne zemlje naglas u knjižnici, u skladu s Odlukom Europske organizacije za promicanje čitanja EU READ čime se postiže razvoj  čitalačkih navika i vještina.

U ovaj vrijedan projekt, OŠ Grgura Karlovčana Đurđevac uključila se školske 2015./2016. godine te je škola partner OŠ Vrhovci Ljubljana. Ove školske godine učenici 5.B razreda đurđevačke škole u dogovoru s knjižničarkom Natašom Švaco, odlučili su čitati knjigu slovenske autorice Dese Muck “Totalno ozbiljno savršeni – bonton za tinejdžere”.

Učenice petog razreda škole iz Ljubljane s njihovom knjižničarkom Bernardom Frass čitale su knjigu hrvatske književnice Sunčane Škrinjarić “Veter na počitnicah”.

Đurđevački učenici sastajali su se u knjižnici, čitali knjigu, raspravljali o bontonu i ponašanju u društvu, proučavali znamenitosti grada Ljubljane, pripremali prezentacije o Đurđevcu, školi, upoznavanju novog učenika u razredu, predstavljanju svih članova razreda. Pripremali su igrokaz iz odlomka u knjizi koju su čitali pod nazivom Cvijeće za tetu Silvu.

Obrada književnog djela slovenske spisateljice na ovakav način pobudila je u djeci interes za nova samostalna istraživanja u okviru programa Građanskog odgoja i obrazovanja te Knjižnično informacijskog programa. Učenici su u knjižnici pretraživali o narodnim običajima i kulturnim znamenitostima Republike Slovenije i Republike Hrvatske koristeći referentnu zbirku fonda knjižnice i podatke na internetu.

Završni susret organiziran je u školskoj knjižnici. U organizaciji programa sudjelovali su učenici 5.B razreda, koordinatorica projekta knjižničarka Nataša Švaco, učiteljica Informatike Davorka Hrženjak i razrednik i učitelj Tjelesne i zdravstvene kulture Danijel Domišljanović, budući ravnatelj škole.

Učenici su u međukulturnoj dimenziji na zajedničkom završnom susretu uz kreativno predstavljanje knjiga koje su čitali, predstavili razred, knjižnicu, školu, Đurđevac i širu zajednicu gošćama iz OŠ Vrhovci Ljubljana, a onda su gošće predstavile svoju školu, Ljubljanu, Sloveniju, grupu i svoj uradak.

Ideja o suradnji osnovnoškolskih knjižnica Republike Slovenije i Republike Hrvatske nastala je na državnom stručnom skupu za školske knjižničare, 25. Proljetnoj školi školskih knjižničara.

Glavne koordinatorice projekta su knjižničarke: Mirjana Čubaković iz OŠ Budaševo-Topolovac-Gušće i Mirjam Klavž – Dolinar iz OŠ bratov Polančičev Maribor koje koordiniraju i povezuju škole širom Slovenije i Hrvatske.

Danas su u projektu 64 škole, a ciljevi projekta su promicanje svih vrsta pismenosti, promicanje i poticanje čitanja naglas, promocija školske knjižnice, promocija dječje književnosti, jezika, povijesti i kulture, uporaba novih medija u interpretaciji književnog djela, bogaćenje jezika i razvoj kritičkog mišljenja, istraživačko učenje, kreativno i suradničko korištenje Informacijsko-komunikacijske tehnologije, unapređivanje vještina i sposobnosti javnog nastupa te promocija europskog identiteta.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Kvizaški nastup

Koprivnički knjižničar Kristian Ujlaki odličan na Milijunašu, otišao kući s dobrim dobitkom

Svim Koprivničancima dobro poznati knjižničar Kristian Ujlaki nastupio je danas na kvizu Tko želi biti milijunaš. Kristian je vrlo glatko...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×