25.2 C
Koprivnica
Utorak, 30. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Što ću biti kad odrastem?

Uspješno je završen projekt promocije deficitarnih strukovnih zanimanja u županiji
U

Tijekom prezentacija naglašeno je da su strukovna zanimanja, dobra zanimanja koja imaju budućnost i sigurnost na tržištu rada, a učenici ako žele i imaju sposobnosti, mogu se nastaviti obrazovati i ići dalje na fakultete.

Ne propustite

Projekt promocije deficitarnih strukovnih zanimanja pod nazivom Što ću biti kad odrastem? provela je HGK – Županijska komora Koprivnica u suradnji s tvrtkama Radnik d.d. i Rasco d.o.o., Koprivničko-križevačkom županijom, HZZ, Područnim uredom Križevci i HOK, Obrtničkom komorom Koprivničko-križevačke županije.

U sklopu projekta, tijekom svibnja i lipnja ove godine, provedena je promotivna medijska kampanja, te su održavane prezentacije strukovnih zanimanja, škola i potencijalnih poslodavaca za učenike završnih razreda osnovnih škola i njihove roditelje, s ciljem popularizacije deficitarnih strukovnih zanimanja i poticanja učenika na izbor upravo tih zanimanja.

Poslodavci na području Koprivničko-križevačke županije iskazuju velike potrebe za kadrovima strukovnih, obrtničkih zanimanja, a kojih nedostaje na tržištu rada. Osobito nedostaju kadrovi u građevinarstvu zidari, tesari-montažeri oplatnih sustava. Limari, strojobravari, stolari, CNC operateri, konobari, kuhari, itd.

Predstavnici HGK – Županijske komore Koprivnica, na prezentacijama su uvodno predstavili projekt i ciljeve projekta, prezentirali su strukturu gospodarstva Koprivničko-križevačke županije, tržište rada, potrebe gospodarstva za novim zapošljavanjima i prednosti upisa, odabira strukovnih zanimanja. Učenike su upoznali s nekima od deficitarnih zanimanja u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Savjetnice HZZ, Područnog ureda Križevci, Centra za informiranje i savjetovanje o karijeri Koprivnica upoznale su učenike i roditelje s uslugama HZZ-a i CISOK centra te situacijom na tržištu rada naše županije s posebnim naglaskom na zanimanjima koja su kroz Preporuke za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja za 2017. godinu prepoznata kao ona u kojima nedostaje radnika na našem tržištu ili je pak potrebno smanjiti njihov broj.

Roditelji i učenici su kroz prezentaciju također upoznati s važnim izvorima informacija povezanih s izborom zanimanja kao što su portal e-usmjeravanje, CISOK portal, te regionalna brošura za učenike Kamo nakon osnovne škole?.

Ravnatelji strukovnih škola, Obrtničke škole Koprivnica, Srednje škole Ivan Seljanec Križevci i Srednje strukovne škole Đurđevac predstavili su svoje škole, upisne programe i uvjete upisa u škole.

Tijekom prezentacija naglašeno je da su strukovna zanimanja, dobra zanimanja koja imaju budućnost i sigurnost na tržištu rada, a učenici ako žele i imaju sposobnosti, mogu se nastaviti obrazovati i ići dalje na fakultete.

Učenici su na prezentacijama dobili mapu sa svim važnim informacijama vezanim uz upise u strukovne škole na području Koprivničko-križevačke županije, ponude za stipendije i zaposlenja i informacije o strukovnim zanimanjima.

Na prezentacijama je provedena anketa te su roditelji i učenici provedene prezentacije prosječno ocijenili vrlo dobrima i korisnima, te je u planu nastavak sličnih aktivnosti i za naredne generacije učenika završnih razreda osnovnih škola.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Krenula je sezona

Nezaposleni Podravci “sele” na more, ispod 1270 eura ne žele konobariti, kuhari “izvjesili” cijenu od 1540 eura!

Nedostatak radnika, porezna opterećenja te nerealno regulirana radna vremena glavni su problemi naših ugostitelja. Sve se to potencira u...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×