-3.7 C
Koprivnica
Subota, 23. studenoga 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
program europske unije

Mirjana Šeb Čižmešija je u ulozi ambasadorice naukovanja Hrvatske obrtničke komore: Nastojim im pokazati da je kuhar prekrasan posao
M

Od naučnika očekuje da budu zainteresirani za posao, za razvoj vještina i učenje kroz rad, te da izvršavaju svoje zadatke i nikada joj nije teško pohvaliti one koji iskažu volju i trud.

Ne propustite

Hrvatska obrtnička komora provodi projekt „Uključite se u europska partnerstva za naukovanje“ (EP4A) u  okviru programa Erasmus +KA3 Europske unije u vrijednosti većoj od 460 000 eura.

Projekt se provodi u suradnji s partnerskim organizacijama iz međunarodnog okruženja: Slovačke, Srbije, Velike Britanije i Njemačke. Cilj projekta je promovirati naukovanja kroz izgradnju partnerstava između posredničkih tijela, tvrtki, pružatelja strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, javnih institucija i socijalnih partnera u državama koje sudjeluju u projektu. Ključna ciljna skupina su obrti, mala i srednja poduzeća bez ili sa malo iskustva u naukovanju.

Iznimno važni sudionici ovog projekta su tzv. ambasadori naukovanja koje je odabrala Hrvatska obrtnička komora, a među njima je i Mirjana Šeb Čižmešija iz Koprivnice, vlasnica obrta – restoran i catering „Klas“ kojeg je otvorila 1992. godine.

Poznata koprivnička obrtnica naučnike prima još od 1995. godine pa je već 30 mladih ljudi svoje znanje u struci razvijalo u okviru njenog obrta, a trenutno kod sebe ima četiri naučnika.

Na upit što ju motivira na uzimanje naučnika, M. Šeb Čižmešija kaže da naučnike prima kako bi djeca kroz iskustvo, tj. kroz rad, naučila temelj gastronomije.

– Nastojim im pokazati kako je biti kuhar prekrasan posao, zapravo poziv te ih nastojim potaknuti da poštuju i zavole svoju struku – ističe ona.

Prema njenom mišljenju svaki bi majstor, stručni učitelj, trebao biti strpljiv, pozitivan, iskusan, spreman na šalu, komunikativan te svakako prilagodljiv novim generacijama i otvoren novim trendovima.

Naučnike u svom obrtu uključuje u sve radne procese, kako bi prošli sve faze od pripreme do serviranja jela. Naglasak je na individualnom radu, jer to je najbolji način da se otkrije ono područje za koje učenik ima najviše interesa i koje mu najbolje „leži“, kako bi se baš u tom području dalje uspješno razvijao.

Od naučnika očekuje da budu zainteresirani za posao, za razvoj vještina i učenje kroz rad, te da izvršavaju svoje zadatke i nikada joj nije teško pohvaliti one koji iskažu volju i trud.

Poslodavcima koji još nisu uključeni u naukovanje HOK-ova „ambasadorica naukovanja“ poručuje da se uključe u provedbu naukovanja jer je važno da se buduće generacije potiče na upis obrtničkih zanimanja te da na taj način, kao majstori stručni učitelji, nesebično prenose svoja znanja na buduće generacije.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Najbolji od najboljih

Hrvatska sahara – Podravina adventure u velikom finalu izbora najboljih turističkih proizvoda

Proglašenje i dodjela nagrada u hrvatskom turizmu upravo se privodi kraju u sklopu Dana hrvatskog turizma u Opatiji, u...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×